Burse - Fonduri mutuale

BVB a intrat in competitie pentru Bursa din Slovenia

BVB a intrat in competitie pentru Bursa din Slovenia

Piata de la Bucuresti incearca sa faca primul pas catre extinderea in regiune

18.02.2008, 17:45 26

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depus o oferta neangajanta pentru preluarea unui pachet de 64% din actiunile Bursei din Liubliana, singura piata organizata de capital din Slovenia, au declarat pentru ZF surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul.
Valoarea tranzactiei, care ar urma sa fie finalizata in urmatoarele sase luni, ar putea ajunge la 20 de milioane de euro, conform estimarilor din presa internationala.
Presedintele si directorul general al BVB, Stere Farmache, nu a dorit sa faca niciun comentariu asupra acestor informatii.
El a fost mandatat de Consiliul Bursei pentru a gestiona participarea Bursei de la Bucuresti in cadrul procesului competitiv pentru Bursa din Liubliana, au mai spus sursele citate.
Vanzarea bursei slovene ar putea da semnalul unui proces de consolidare a pietelor bursiere din centrul si estul Europei, proces in centrul caruia mai multe burse din regiune, cum ar fi cea din Atena sau cea de la Varsovia, si-au facut publica ambitia de a se plasa.
Bursa din Liubliana avea la finalul lunii ianuarie o capitalizare de 18 miliarde de euro, in timp ce valoarea medie zilnica a tranzactiilor s-a ridicat tot in ianuarie la 9,5 milioane de euro. Bursa de Valori Bucuresti avea la aceeasi data o capitalizare de 19 miliarde de euro si o valoare medie zilnica a tranzactiilor de aproape 15 milioane de euro. Capitalizarea BVB a crescut luna aceasta la 30 miliarde de euro ca urmare a listarii Erste Bank.
Pachetul majoritar de actiuni al Bursei din Liubliana a fost scos la vanzare printr-un proces competitiv de un grup de actionari ai acesteia. In cadrul procesului de de vanzare au fost depuse sapte oferte neangajante, printre care si cea a BVB, insa numele competitorilor nu au fost facut publice de consultantul vanzatorilor.
Bursa din Atena, cea din Varsovia si un consortiu de investitori financiari sloveni au anuntat insa depunerea unor oferte de preluare, in timp ce numele celorlalti trei competitori nu sunt certe.
Conform informatiilor din presa slovena, preluate de Reuters, de pachetul majoritar al Bursei din Liubliana ar mai putea fi interesati operatorul bursier nordic OMX, operartorul transatlantic NYSE Euronext sau bursele din Frankfurt, Viena si Milano.
Alaturi de miza mai indepartata a consolidarii regionale, achizitia pachetului majoritar de actiuni al Bursei din Liubiliana va aduce castigatorului o apropiere de celelalte piete de capital din spatiul ex-iugoslav, cum ar fi cea din Croatia, Macedonia sau Muntenegru, cu care piata din Slovenia colaboreaza indeaproape.
Vanzatorii pachetului de actiuni au anuntat la finalul saptamanii trecute ca vor selecta patru dintre cei sapte ofertanti carora le vor furniza informatii suplimentare si care vor fi invitati sa depuna oferte ferme. Pe piata nu aparusera pana ieri informatii privind identitatea acestora.
Operatorul nordic OMX lansase in urma cu circa un an o oferta la un pret de 125 de euro pe actiune, care evalua intreaga bursa slovena la 4,2 milioane de euro.
Oferta a fost respinsa atunci de actionari, fiind considerata "jignitoare. Pretul la care s-ar putea vinde actiunile Bursei din Liubilana este estimat de presa slovena la 700 de euro pe actiune, ceea ce ar insemna o valoare a operatorului bursier de 23,5 milioane de euro, adica circa 15 milioane de euro pentru pachetul pus in vanzare.
BVB dispune de lichiditati importante din profiturile din anii anteriori, care nu au fost distribuite. In plus BVB are capacitatea de a atrage finantare suplimentara datorita nivelului redus al datoriilor.
La finalul anului 2006, BVB dispunea de lichiditati si plasamente financiare pe termen scurt in valoare de aproape 14 milioane de euro, conform raportului anual. Suma ar putea fi mai mare in prezent.
O alta bursa din regiune in cadrul careia un pachet important de actiuni a fost scos la vanzare este cea din Sofia, in cadrul careia statul bulgar a scos la vanzare un pachet de 44% din actiuni.
Desi procesul de vanzare nu s-a incheiat, castigatorul privatizarii se prefigureaza a fi bursa germana Deutsche B?rse, dupa ce operatorul pietei din Bulgaria a batut palma cu piata germana pentru utilizarea sistemului de tranzactionare al acesteia, Xetra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO