Burse - Fonduri mutuale

BVB a pierdut prima rundă cu Sibex pentru derivatele pe FP

 BVB a pierdut prima rundă cu Sibex pentru derivatele pe FP

Autor: Adrian Ionut Cojocar

27.01.2011, 23:55 31

Contractele derivate pe acţiunile Fondul Proprietatea (FP)lansate ieri concomitent de BVB şi Sibex au înregistrat în prima zide tranzacţionare un volum mult mai mare pe piaţa de la Sibiu undepână la ora 15:00 au fost încheiate 479 de contracte în cadrul a 82de tranzacţii.

La Bursă, până la aceeaşi oră s-au încheiat doar 4 tranzacţiicare au cumulat 31 de contracte.

Lichiditatea acestor instrumente în primele zile sau săptămânide tranzacţionare poate decide succesul pe care derivatele peacţiuni FP le vor avea în viitor pe BVB sau Sibex. Aceasta pentrucă investitorii sunt atraşi să tranzacţioneze în special undeexistă o piaţă mai lichidă care să le asigure posibilitatea de a-şiînchide poziţiile mai uşor şi astfel să-şi diminueze riscurile de arămâne captiv până la scadenţă.

Este pentru prima dată când BVB şi Sibex pornesc de pe aceleaşipoziţii şi concurează practic pentru acelaşi tip de instrument detranzacţionare, respectiv contractele futures având ca suporttitlurile Fondului Proprietatea.

Contractele lansate de cei doi operatori diferă doar prinanumite specificaţii tehnice, dar în final au aceeaşi utilitatepentru investitori, respectiv de protejare împotriva deprecieriivalorii portofoliului de acţiuni FP deţinut de un investitor sau despeculare a evoluţiei în viitor a acţiunilor Fondului.

Lupta pentru o felie cât mai mare din tranzacţiile cu derivatepe titlurile Fondului Proprietatea, care pot constitui în viitor obază importantă de venit, a determinat atât BVB, cât şi Sibex sălanseze acest tip de instrument mai devreme cu câteva zile decâtera prevăzut.

Conducerile celor doi operatori nu recunosc însă că se întrecpentru derivatele Fondului Proprietatea.

"Nu mă compar cu Sibiul. Fondul Proprietatea este listat la BVBşi mi se pare normal să avem şi un derivat pe aceste acţiuni pentruca investitorii să se poată proteja şi să fie un pic de leverage(n.r. - efect de levier). Am lansat de astăzi la tranzacţionarecontractele pentru că întruneam toate condiţiile, inclusiv avizulCNVM", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Stere Farmache, preşedintele BVB, anunţase iniţial cu ocazialansării la tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea cătranzacţiile cu derivate pe acest instrument vor fi lansate pepiaţa de la Bucureşti la 1 februarie.

Contractele futures cu activ suport pe Fondul Proprietatealansate de cele două burse se deosebesc în primul rând prin marjacare trebuie suportată de investitor pentru un contract. Astfel, lao variaţie de 1% a acţiunilor Fondului Proprietatea în sus sau înjos pe Bursă, un investitor care deţine un contract la BVB poatecâştiga sau pierde de 4,9 ori mai mult, iar la Sibiumultiplicatorul câştigurilor şi pierderilor este de 7,5. Astfel,derivatul Sibex oferă posibilităţi mai mari de câştig cu aceiaşibani, însă şi riscul de a rămâne fără bani este mai mare dacăinvestitorul nu a intuit direcţia pe care o va lua preţultitlurilor FP pe Bursă.

"Nu cred că lansarea acestui contract atât de BVB cât şi deSibex va afecta discuţiile privind fuziunea. Nu era cazul să neoprim din activitate doar pentru acest lucru. Noi de 11 ani activămpe piaţa futures", spune Teodor Ancuţa, directorul general alSibex.

El a precizat că începând cu data de 31 ianuarie firma debrokeraj Broker Cluj (BRK) va activa ca formator de piaţă(market-maker) pe contractele futures cu activ suport pe FondulProprietatea cu scopul creşterii lichidităţii.

"O să discutăm şi cu alţii pentru acest lucru. Ne-am dori săavem vreo trei market-makeri pe derivatele Fondului Proprietatea.Cred că la cât de tranzacţionate au fost acţiunile, derivatul FP vaface liniştit 3.000 de contracte pe zi la Sibiu", spune Ancuţa.

Şeful BVB a precizat că este la rândul său în discuţii pentruintroducerea unui formator de piaţă pe derivatele FP de laBucureşti şi că este posibil ca acestea să se concretizeze într-osăptămână sau două.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO