Burse - Fonduri mutuale

Calculele unui industrias: Marius Cristescu: Cat timp economia merge in jos, nu merita sa cumperi active

Calculele unui industrias: Marius Cristescu: Cat timp economia merge in jos, nu merita sa cumperi active

Marius Cristescu, 40 de ani, este unul dintre cei mai mari industriasi din tara, controland un grup de peste 20 de companii, cu afaceri de circa 200 mil. euro in 2008.

09.03.2010, 00:00 159

Omul de afaceri Marius Cristescu, proprietarul Bega Grup, spuneca pe parcursul ultimului an s-a confruntat cu foarte multefalimente ale clientilor sau furnizorilor si se asteapta ca acestfenomen sa continue si pe parcursul anului 2010.

El spune ca firmele la care este actionar au inregistrat anultrecut un declin de 25%, pana la un nivel estimativ de 150 mil.euro, iar pentru acest an omul de afaceri se asteapta la inca oscadere de 10%. Fratii Marius si Emil Cristescu sunt actionari majoritari in peste 20 de companiidin industrie, constructii, energie si turism, care au avut in 2008afaceri de 131 mi. euro. La acestea se adauga pachete de control(intre 33% si 50%) in alte companii.

"Scaderile cele mai mari le-au inregistrat sectorul inchirieriide utilaje de constructii si productia motoarelor electrice. Parteaimobiliara, avand destinatie industriala, a scazut cu numai 15-20%,in principal ca urmare a falimentelor chiriasilor, acest lucrufiind ceea ce ne ingrijoreaza cel mai mult", spune Cristescu.

Producatorul de motoare electrice Bega Electromotor (ELTR) sifirma Bega Tehnomet (TEHO), care produce strucuturi metalice, careau raportat pe Bursa rezulatele preliminare pe 2009, au inregistratscaderi ale afacerilor de 47%. Bega Electromotor si Bega Tehnometsunt orientate preponderent catre export.

"Anul trecut grupul Bega a inregistrat o scadere cam de 25%,ceea ce este normal, pentru ca aceasta scadere a fost cam pe toatedomeniile. Important este sa nu continue contractia si incontinuare. Cel mai probabil insa este sa avem o scadere in 2010 de10% pentru ca lunile ianuarie si februarie au fost completamortite. Sa vedem ce se va intampla cu exporturile, pentru ca pepiata interna vor fi in continuare foarte multe falimente si caeste client sau furnizor te afecteaza", a precizat MariusCristescu.

A finalizat investitiile in parcul industrialFaur

Omul de afaceri timisorean spune ca a investit anul trecut 10mil. euro in parcul industrial Faur Bucuresti, asa cum si-aplanificat, acestea fiind ultimele investitii in extindereaplatformei.

"La Faur noi ne-am realizat investitiile bugetate anul trecut de10 milioane de euro si probabil ca anul acesta vor mai fi vreo 5milioane de euro, dar doar pentru amenajarea spatiilor in functiede dorintele clientilor. Cifra de afaceri nu s-a redus anul trecutdecat cu 5%, iar parcul industrial s-a pastrat la acelasi nivel.Ne-am confruntat cu o gramada de falimente in parcul industrial,noroc ca am pus in functiune alte spatii noi", spune Cristescu.

Anul trecut, omul de afaceri estima ca platforma industriala aFaur va fi extinsa la circa 40 de hectare de hale industrialedestinate inchirierii in interval de trei ani, de la circa 15hectare.

Cea mai mare parte a chiriasilor de la Faur care au venit inultimii ani pe platforma au fost investitori straini careachizitioneaza utilajele din Germania sau alte tari si isidesfasoara activitatea in parcul industrial din Bucuresti.

Fratii Cristescu au investit in ultimii sase ani peste 70 demilioane de euro la Faur Bucuresti in extinderea si modernizareaparcului industrial, care are circa 200 de firme si 8.000 deangajati.

Cristescu deschide in octombrie un hotel de 5 stele laTimisoara.

Cea mai mare investitie de anul acesta a celor doi oameni deafaceri este destinata finalizarii constructiilor de la hotelulTimisoara, care va atrage circa 4,5 mil. euro in acest an.

"Investitia mai mare pe care o vom face anul acesta este cea dela hotelul Timisoara, unde vor fi investite anul acesta 4,5milioane de dolari si unde dam drumul in octombrie la corpul decinci stele, care cuprinde 60 de camere si 12 apartamente. Hotelulmai are un corp de patru stele care include 120 de camere", aprecizat Marius Cristescu.

Pe acest segment, omul de afaceri timisorean detine firma BegaTurism (SCDE), care este listata pe piata RASDAQ si are in prezento capitalizare bursiera de 117,4 mil. lei (28,6 mil. euro).

Cristescu detine opt companii pe piata RASDAQ, a carorcapitalizare cumulata se ridica in prezent la 417 mil. lei (101,6mil. euro), insa titlurile respectivelor firme sunt putintranzactionate, in ultimul an omul de afaceri acumuland pachete dinpiata.

Fratii Cristescu au castigat 390% pe actiunile Daforaintr-un an

Marius si Emil Cristescu au investit in luna martie a anuluitrecut prin intermediul Foraj Sonde Craiova (FOSB), pe care ocontroleaza, circa 350.000 de euro in actiuni ale firmei dinacelasi domeniu, Dafora Medias (DAFR), cu activitati si inconstructii, ajungand la o participatie de 5,26% din actiunilefirmei.

In prezent, pachetul valoareaza pe Bursa 7,6 mil. lei (1,8 mil.euro).

"Asteptam un semn de revigorare a economiei pentru a face noiachizitii. Atat timp cat economia se duce in jos, nu merita sacumperi active pentru ca le iei la un pret si te trezesti pe urmaca valoreaza mai putin", a conchis Cristescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO