Burse - Fonduri mutuale

Care este miza luptei de la Petrotub Roman dintre minoritarul SIF Moldova şi miliardarul Mittal

Care este miza luptei de la Petrotub Roman dintre minoritarul SIF Moldova şi miliardarul Mittal

Autor: Andrei Chirileasa

16.12.2010, 23:51 425

Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian LakshmiMittal, a hotărât în cadrul Adunării Generale Extraordinare aAcţionarilor (AGEA) din 13 decembrie, majorarea capitalului socialal producătorului de ţevi ArcelorMittal Tubular Products Roman(fostul Petrotub - PTRO) cu suma de 568,8 mil. lei (133 mil. euro)în ciuda opoziţiei principalului acţionar minoritar, SIFMoldova.

Reprezentanţii ArcelorMittal susţin că majorarea este necesarăpentru ca societatea să-şi poată continua activitatea, conformhotărârii luate în cadrul AGEA din 23 septembrie.

"Acest lucru necesită o creştere de capital, având în vederereducerea drastică a activelor nete şi a capitalurilor proprii dincauza pierderilor generate de situaţia pieţei."

De cealaltă parte, SIF Moldova nu este de acord ca aceastămajorare de capital să se deruleze înainte ca societatea să publiceun plan de afaceri pentru următorii ani şi să fie finalizat auditulcerut de SIF privind tranzacţiile derulate în ultimii ani decombinatul din Roman cu firmele din grupul ArcelorMittal. SIFMoldova, care deţine 14% din companie, împreună cu alţi patruacţionari (Broker Cluj, BT Asset Management, Target Capital şigrupul suedez East Capital), care deţin încă 5% din acţiuni, ausolicitat amânarea majorării de capital până în momentul cândcompania va face publice informaţiile cerute. Propunerea a fostînsă respinsă de acţionarul majoritar.

"În mod cert, în lipsa unor informaţii complete, care să neasigure că suspiciunile noastre legate de activitatea societăţii nusunt întemeiate, nu vom subscrie în majorare şi vom ataca deciziaîn instanţă", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIFMoldova.

Majorarea capitalului pare singura soluţie deredresare

Cu pierderi cumulate de 500 mil. lei în ultimii doi ani şijumătate (ianuarie 2008 - iunie 2010) şi capitaluri propriinegative de -300 mil. lei la finele lunii iunie, ArcelorMittalRoman este în prezent într-o situaţie foarte dificilă, având nevoiede o infuzie de capital pentru a-şi redresa poziţia financiară.

Afacerile companiei au scăzut anul trecut cu peste 50%, fără aînregistra o revenire semnificativă în primul semestru al acestuian, iar datoriile au crescut în primele şase luni cu 40%, la 670mil. lei (156 mil. euro).

"Ca şi alţi producători de ţevi fără sudură, ArcelorMittalTubular Products Roman a fost puternic lovit de criza economică şide modificările determinate de aceasta pe pieţele mondiale deprofil. Pentru a face faţă condiţiilor de pe pieţeleinternaţionale, conducerea companiei a elaborat un plan de acţiunecare a fost implementat şi este în curs de derulare", susţinreprezentanţii companiei.

Tranzacţiile intragrup, mărul discordiei

SIF Moldova are însă altă explicaţie pentru pierderileArcelorMittal Roman şi a cerut chiar acţionarea în răspundere aadministratorilor, considerându-i responsabili pentru rezultatelefinanciare.

SIF Moldova acuză conducerea combinatului că a efectuatactivităţi în pierdere prin încheierea unor contracte neprofitabilecu societăţi din cadrul grupului şi a contractat împrumuturi de lasocietăţile din grup, care au ridicat excesiv gradul de îndatorareal societăţii, fără efect în redresarea activităţii.

"Consiliul de Administraţie numit de acţionarul majoritar nu ainiţiat nicio acţiune pentru a stopa decapitalizarea societăţii şifavorizarea firmelor afiliate acţionarului majoritar, efectul fiindîn mod evident contrar, în sensul că decapitalizarea s-a accentuatde la an la an cu complicitatea sau pasivitatea evidentă aadministratorilor societăţii", susţin reprezentanţii SIFMoldova.

Reprezentanţii ArcelorMittal spun însă că Petrotub beneficiazăde know-how-ul grupului privind piaţa şi structura de vânzări, înspecial pe piaţa din SUA şi că în ultimii trei ani, vânzările cătregrup s-au situat la 17% din total, iar profitabilitatea acestora afost cu 8-10% mai mare în comparaţie cu vânzările către alţiclienţi.

Ei mai explică necesitatea împrumuturilor prin compensareapierderilor de numerar şi pentru a sprijini necesarul de capital delucru şi investiţii, iar datorită sprijinului grupului societateabeneficiază de condiţii de rambursare flexibile, dobânzicompetitive şi nu are nevoie de garanţii.

"Consiliul de Administraţie nu poate accepta afirmaţiile făcutede SIF Moldova cu privire la faptul că membrii Consiliului deAdministraţie nu s-ar fi implicat activ în soluţionarea problemelordificile cu care se confruntă compania, probleme cauzate deschimbările majore de pe piaţă şi de criza economică globală şiconsideră că afirmaţiile SIF Moldova sunt neîntemeiate, neadevărateşi defăimătoare", se arată în răspunsul ArcelorMittal Roman.

Banii din majorare, folosiţi parţial pentru achitareadatoriilor

SIF Moldova a mai solicitat prezentarea de către companie a unuiplan de afaceri, incluzând buget de venituri şi cheltuieli şicash-flow prognozat pe următorii trei ani, cu două variante: cu şifără majorare.

"Este inadmisibil să propui o majorare de capital social fără ominimă fundamentare, fără să precizezi destinaţia sumelor ce vor fiaportate şi care va fi efectul acestora asupra societăţii şi fără aface cunoscut acţionarilor orizontul de timp în care acţionariişi-ar putea recupera investiţia. Nu cunoaştem intenţiile viitoareale acţionarului majoritar cu privire la societate, administratoriinu pot prezenta un plan viabil de rentabilizare a societăţii şi destopare a pierderilor, astfel încât suntem îndreptăţiţi să credemcă banii investiţi în societate prin participarea la majorare vorfi utilizaţi pentru plata împrumuturilor şi dobânzilor contractatecu firmele din grup. Prin această modalitate, acţionarul majoritarva deţine peste 95% din acţiunile societăţii, recuperându-şisimultan şi sumele împrumutate societăţii, în timp ce societatea şiacţionarii minoritari nu vor avea nimic de câştigat", a menţionatpreşedintele SIF Moldova.

De cealaltă parte, reprezentanţii combinatului spun căprezentarea unui buget de venituri şi cheltuieli şi a unuicash-flow nu sunt impuse de lege şi că societatea este obligată delege să prezinte în AGA doar motivele care stau la baza majorăriide capital. Ei au mai precizat că la finalul lunii septembriecompania avea împrumuturi în valoare de 107 mil. dolari şi 174 mil.lei de la acţionarul majoritar folosite pentru capital delucru.

"Corespunzător sumelor ce vor fi subscrise, propunem canumerarul să fie utilizat pentru a achita împrumuturile de la WSDîn valoare de 72,4 mil. dolari şi pentru a achita parţialîmprumuturile de la ArcelorMittal Netherlands, dar de asemenea,pentru a sprijini nevoia de numerar pentru cerinţele capitalului delucru şi planului Capex pentru 2010", au detaliat reprezentanţiiArcelorMittal.

Minoritarii, obligaţi să subscrie 40 mil. euro pentru a evitadiluarea

Acţionarii minoritari ai combinatului, care deţin în prezent 30%din acţiuni, ar trebui să subscrie circa 170 mil. lei (40 mil.euro) pentru a-şi menţine participaţiile actuale. SIF Moldova, careare 14%, ar trebui să vină cu 18,6 mil. euro.

În caz contrar, participaţia SIF Moldova ar fi mult diluată, cums-a întâmplat cu participaţia deţinută de SIF Banat-Crişana (SIF1)la ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), care a scăzut de la 10% la maipuţin de 3%, în urma unei majorări de capital similare, în valoarede 400 mil. lei, derulată în acest an.

De altfel, conducerea SIF Moldova acuză acţionarul majoritar căurmăreşte preluarea contrulului total al combinatului prin aceastămajorare, în timp ce reprezentanţii ArcelorMittal susţin căacţionarii minoritari sunt liberi să participe la majorare.

Dacă însă niciunul dintre acţionarii minoritari nu va subscrie,participaţia grupului ArcelorMittal ar putea urca de la 70% la 99%,iar SIF Moldova ar rămâne cu doar 0,77%, ceea ce ar face foartedificil ca societatea de investiţii să mai obţină un preţ bun încazul exitului.

SIF Moldova a ratat şansa de a ieşi de tot din acţionariatulcombinatului în noiembrie 2006, când a vândut 3,5% din acţiunipentru 11,25 mil. lei. Atunci, preţul acţiunilor era de 22,5 lei.Între timp, din cauza pierderilor, preţul a scăzut sub 3 lei, iartot pachetul de 14% deţinut de SIF Moldova mai valorează doar 6mil. lei. "Nu pot să raportez condiţiile de acum la cele din 2006.Nu e raţional din punct de vedere economic", spune preşedintele SIFMoldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO