Burse - Fonduri mutuale

Care sunt noutăţile de la BNR cu privire la recomandările către bănci de a nu distribui momentan dividende

Care sunt noutăţile de la BNR cu privire la...

Autor: Liviu Popescu

08.08.2023, 00:04 2005

Pe fondul situaţiei dificile din econo­mie cauzată de pandemia de COVID, iar ulterior ca urmare a scumpirilor agresive, marile bănci centrale le-au recomandat instituţiilor de credit să amâne plata dividen­delor către acţionari până la calmarea situaţiei.

Inclusiv la Bucureşti, Banca Naţională a transmis recomandări către instituţiile de credit cu privire la perspectivele de a îşi remunera acţionarii, în unele cazuri fiind vorba de repartizări către fonduri de pensii Pilon II, acolo unde 8 milioane de români au economiile de bătrâneţe. Care sunt însă noutăţile în contextul în care în iunie BNR a avut o actualizare a acestei recomandări?

„În ceea ce priveşte posibilitatea distribuirii de dividende de către instituţiile de credit, putem spune că vorbim de o revenire prudentă, pas cu pas, spre normalitate. Astfel, premisele acordării de dividende de către instituţiile de credit din România sunt perspectiva îndeplinirii cerinţelor minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL), conformarea cu indicatorii de prudenţialitate şi realizarea de către acestea a unei analize interne de tip testare la stres“, spune Cristian Popa, membru al consiliul de administraţie al BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO