Burse - Fonduri mutuale

Căruntu, BCR: Nu vedem o ajustare majoră a preţurilor, dar nici creşteri

Autor: Andrei Chirileasa

13.09.2010, 23:30 22

Bursa de la Bucureşti con­tinuă seria evoluţiilor anoste,marcate de lichi­di­tate scăzută şi oscilaţii mici ale preţurilorprin­cipalelor acţiuni, indicele blue-chips-urilor, BET, închizândieri cu o creştere de 0,06%, în timp ce indicele general al pieţei,BET-C, a pierdut 0,06%.

O evoluţie mai "spectaculoasă" a avut indicele SIF-urilor,BET-FI, care a câştigat 0,65%. Toate pe o lichiditate de 3 milioanede euro, dintre care schim­burile cu acţiuni de pe piaţa principalăau reprezentat circa 2,4 milioane de euro.

Analiştii apreciază că atâta timp cât free-float-ul Bursei(valoarea acţiunilor liber transferabile pe piaţă) rămâne redus,piaţa românească nu va atrage interesul investitorilor străini şinici nu va ieşi din evoluţia tot mai anostă. "Credem că piaţa de laBucureşti este evaluată relativ corect în prezent. Nu vedem nicipotenţial de creştere, dar nici o ajustare majoră de preţ, dacăGuvernul ţine sub control parametrii macro. Până la sfârşitulanului mă aştept la o evoluţie a indicilor bursieri într-uninterval de plus/minus 10%", a declarat Mihai Căruntu, şefuldepartamentului de analiză pe piaţa de capital din cadrul BCR.

El spune că în prezent piaţa locală arată bine din punctul devedere al companiilor mari şi consideră că SIF-urile suntsubevaluate, companiile farmaceutice (Antibiotice Iaşi şi Bio­farm)sunt ajutate de plata datoriilor statului faţă de furnizorii deme­di­camente, iar Petrom are rezultate bune.

Pe de altă parte, principalul deza­vantaj al pieţei localerămâne lipsa de lichiditate, în condiţiile în care valoarea totalăa acţiunilor libere la tranzac­ţionare este de circa 2,5 mld. euro,iar numărul acţiunilor lichide este extrem de redus.

"Pentru un fond de investiţii străin efortul de cercetare estefoarte mare raportat la poziţiile pe care le poate lua în România.Fondul Proprietatea este o şansă care trebuie jucată. Conformcalculelor noastre, listarea FP va creşte adâncimea pieţei cuminimum 50% şi va reprezenta un driver şi pentru alte companii,atrăgând investitori noi pe Bursă, de un alt calibru", a explicatCăruntu.

Analiştii grupului Erste consideră că în prezent pieţeleeuropene sunt mai puţin riscante decât cele din SUA, iar pieţeledin Europa de Est se vor mişca în continuare corelat cu pieţelevest-euro­pene.

"Există un apetit redus la nivel global pentru acţiuni, dincauza aşteptărilor pesimiste privind economia americană. Pieţelestau încă sub semnul pesimismului. La nivelul ECE (Europa Centralăşi de Est - n.red.) ar exista un potenţial de creştere de circa 20%şi România se va mişca în aceeaşi direcţie. Dacă recesiunea internăse prelungeşte, riscăm însă o decorelare în sens negativ faţă decelelalte pieţe", a precizat analistul BCR.

Pieţele americane au debutat ieri cu creşteri semnificative, depeste 1%, fiind trase în sus de acţiunile din sectorul financiar.Şi pieţele vest-europene au urcat cu peste 1%, creştere care însănu s-a simţit şi pe Bursa de la Bucureşti.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au ieşit din tipar, cu un avans de2%, în timp ce pe RASDAQ acţiunile Electro­mag­netica au fost celemai căutate, înre­gis­trând o creştere de 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO