Burse - Fonduri mutuale

Cât contează dividendele şi inflaţia în randamentul investiţiilor bursiere? Dividendele îl pot dubla, inflaţia poate să mănânce tot

Cât contează dividendele şi inflaţia în randamentul investiţiilor bursiere? Dividendele îl pot dubla, inflaţia poate să mănânce tot

Autor: Adrian Ionut Cojocar

13.01.2012, 00:08 1619

Pe termen lung dividendele acordate de companii şi efectul de erodare al valorii banilor prin inflaţie au o influenţă la fel de puternică asupra randamentului real al investiţiilor bursiere ca şi variaţia preţurilor din piaţă ale acestora.

Ziarul Financiar a simulat o stra­tegie de investiţii care implică plasarea unor sume de bani egale în 12 acţiuni care sunt printre cele mai lichide şi mai cunoscute de pe bursă în perioada 31 decembrie 1998 - 31 decembrie 2011 şi a studiat care sunt efectele divi­dendelor reinvestite şi a inflaţiei asupra randamentului final al investiţiei. Acţiunile luate în vedere sunt Azomureş, Antibiotice, Alro, Banca Transilvania, Turbomecanica, BRD, Petrom şi cele cinci SIF-uri.

Astfel, dacă luăm în calcul strict variaţia preţului acţiunilor din por­tofoliu în această perioadă ar rezulta că după 13 ani cine investea 1.000 de lei într-o astfel de strategie putea să-şi multiplice banii de 23,2 ori, respectiv un randament investiţional de 2.221%.

Totuşi cifra este distorsionată puternic de efectul inflaţiei de două cifre din anii timpurii ai pieţei.

De exemplu, în 1999 şi 2000 România a avut o inflaţie anuală de 46%, care a coborât sub pragul de 10% abia în 2004.

Ajustând preţurile acţiunilor din portofoliu la inflaţie, o investiţie în aceleaşi acţiuni în urmă cu 13 ani ar fi adus un randament real de 269%, adică de peste opt ori mai redus decât cel în termeni nominali.

Cum a fost posibil?

Spre exemplu, în anul 1999, când acţiunile s-au apreciat cu 25% şi infla­ţia a fost de 46%, randa­mentul real a fost de fapt unul negativ, de -14%. Cu alte cuvinte, dacă investeai în ac­ţiuni în 1999 cu banii pe care-i strân­­geai la sfârşit de an puteai să cum­peri cu 14% mai puţine bunuri şi ser­vicii decât la începutul anului, deşi aveai cu 25% mai mulţi bani în portofel.

Dacă în plus presupunem că un in­ves­titor ar fi reinvestit la finalulul fie­cărui an dividendele încasate de la com­panii pentru a achiziţiona mai multe ti­tluri ale respectivei companii, în urma ana­lizei ZF a rezultat că după 13 ani in­ves­titorul şi-ar fi sporit averea de pe bur­să de 42,6 ori până la sfârşitul anului 2011, echivalentul unui randament de 4.160%.

Cu alte cuvinte, efectul dividen­de­lor reinvestite în cei 13 ani ar fi con­tribuit aproape la fel de mult ca şi apre­cierea acţiunilor achiziţionate iniţial.

Însă şi de această dată randamentul de 4.160% în cei 13 ani este distor­sionat puternic de inflaţie. Astfel, ajus­tat cu inflaţia din ace­eaşi perioadă câşti­gul real al investito­rului ar fi fost mult mai mic, de 578%, adică o creş­tere a pu­te­rii de cum­părare a ba­ni­lor de aproape şapte ori în termeni reali.

Cel mai bun exem­plu pentru a ilus­tra importanţa divi­den­de­lor pentru ran­damen­tul pe termen lung al in­ves­tiţiilor la bursă este cazul acţiu­nilor produ­că­torului de compo­nen­te pen­tru in­dustria aeronautică Turbo­mecanica Bucureşti.

În ultimii 13 ani aceste titluri au pierdut 57% din valoare, adică aproape do­uă treimi, însă dacă se iau în calcul şi divi­dendele acordate de companie, reinvestite la finele fiecărui an, randamentul total este de 425%, adică o sporire de peste cinci ori a banilor investiţi în acţiunile Turbomecanica.

Pe de altă parte, dacă ajustăm acest ran­dament cu inflaţia de 629% din ultimii 13 ani reiese că investi­torul ar fi pierdut de fapt 16% din valoarea banilor în termeni re­ali. Titlurile Turbo­me­ca­nica sunt şi singurele din cele 12 acţiuni luate în calcul care au adus un ran­dament real ne­gativ în perioada ana­li­zată. La polul opus, ac­ţiunile producătorului de îngrăşăminte chi­mi­ce Azomureş Târgu-Mureş (AZO) s-au apre­ciat de 113 ori în ter­meni nominali incluzând dividendele reinvestite şi de 18 ori în termeni reali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels