Burse - Fonduri mutuale

Cât valorează cea mai dinamică bursă din Europa? Nu, nu e BVB şi nici Sibex!

 Cât valorează cea mai dinamică bursă din Europa? Nu, nu e BVB şi nici Sibex!

Autor: Andrei Chirileasa

04.10.2010, 23:56 36

Ministerul Finanţelor din Polonia va lansa în ur­mătoarele lunio ofertă publică iniţială (IPO) prin care inten­ţionează să vândă63,82% din acţiunile bursei din Varşovia, cea mai dinamică piaţăbursieră din Europa în ultimii ani.

Oferta este importantă şi pentru investitorii români, deoarecepreţul la care se va vinde bursa poloneză va oferi un reper deevaluare pentru acţiunile celor doi operatori de piaţă locali,Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursa din Sibiu (SBX), care s-aulistat pe platformele proprii în acest an. Până în prezent,investitorii în cele două compa­nii bursiere româneşti nu au avutun reper de preţ adecvat, ma­joritatea burselor listate la nivelglobal fiind pieţe ma­ture cu afaceri de sute de ori mai mari decâtpiaţa locală.
Bursa din Varşovia, odată listată, ar putea deveni principalareferinţă pentru operatorii pieţelor de la Bucureşti şi Sibiu şi înceea ce priveşte preţul de tran­zac­ţio­nare, având în vedere căpână acum conducerile celor două pieţe au declarat în numeroaserânduri că vor să se dezvolte după modelul polonez.

În ultimii ani însă bursele româneşti au bătut pasul pe loc, celemai notabile performanţe fiind propriile listări, în timp ce bursapoloneză a devenit lider european în materie de listări, cu IPO-uride miliarde de euro.
În prezent, pe piaţa principală a bursei din Varşovia sunt listate383 de companii, cu o capitalizare totală de circa 200 de miliardede euro (de zece ori capitalizarea BVB), iar valoarea medie atranzacţiilor zilnice în primele nouă luni ale anului s-a ridicatla 390 mil. euro (cât totalul tranzacţiilor din ultimele patru lunide la BVB, unde rulajul mediu zilnic este de circa 3 mil.euro).
Diferenţa se reflectă şi în rezultatele financiare, bursa dinVarşovia având în 2009 afaceri de circa 50,4 mil. euro şi un profitoperaţional de 20 mil. euro. Bursa de la Bucureşti a realizat în2009 o cifră de afaceri de circa 2,9 mil. euro şi a avut pierderidin exploatare, fiind evaluată în prezent la aproape 70 mil.euro.

Comparând indicatorii, ar rezulta că bursa din Varşovia ar trebuievaluată undeva la peste un miliard de euro (la un multiplu decirca 20 de ori cifra de afaceri), deci orice evaluare inferioarăîn cazul unui IPO ar însemna fie că polonezii se vând ieftin, fiecă investitorii locali se aşteaptă ca BVB să explodeze în următoriiani.
La nivel de venituri şi profit operaţional, bursa poloneză esteinferioară bursei greceşti, care este evaluată în prezent la circa330 mil. euro, însă faptul că la Varşovia se listează zeci decompanii în fiecare an i-ar putea determina pe investitori săaccepte o evaluare mai gene­roasă. În plus, economia Poloniei estesingura care a mai avut creştere în 2009, spre deosebire de Grecia,care a fost printre cele mai lovite de criză. Chiar şi aşa, atâtPolonia, cât şi România sunt departe de ritmul de creştere alecono­miilor asiatice, însă multiplii la care se tranzac­ţio­neazăîn prezent acţiunile BVB sunt similari cu cei ai bursei din HongKong, una dintre principalele pieţe asiatice, unde investitoriisunt dispuşi să plătească 23 de euro pentru fiecare euro cifră deafaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO