Burse - Fonduri mutuale

Catalin Chelu, somat de CNVM sa faca oferta de preluare la trei companii

Catalin Chelu, somat de CNVM sa faca oferta de preluare la trei companii

Catalin Chelu

26.10.2008, 18:50 85

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a constatat ca omul de afaceri Catalin Chelu actioneaza concertat cu mai multe persoane care detin impreuna participatii de control la trei societati listate pe piata RASDAQ, potrivit unei ordonante publicate in buletinul saptamanal.

In aceste conditii, institutia ii obliga pe acestia sa depuna in termen de 15 zile de la emiterea ordonantei o documentatie privind oferta publica obligatorie de preluare a companiilor la care au depasit pragurile de 33% si respectiv 50% din capitalul social.
Cele trei societati la care omul de afaceri trebuie sa deruleze oferta de preluare sunt producatorul de piese auto Spit Bucovina din Suceava (SPTU), compania de transport Transtec Tecuci (TRCS) si cea din industria extractiva Minexfor Deva (MINX).
Potrivit reglementarilor in vigoare, daca un investitor sau un grup de investitori ajung in urma unor achizitii sa controleze mai mult de 33% din capitalul unei companii listate, sunt obligati sa deruleze oferta de preluare.
In cazul in care actiunile sunt tranzactionabile, pretul minim de oferta este egal cu cel mediu din ultimele 12 luni de tranzactionare.
Cele trei companii la care Catalin Chelu trebuie sa deruleze oferta de preluare au o capitalizare totala de 8,5 milioane de euro (31,5 milioane de lei).
Catalin Chelu nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta noile decizii ale CNVM.
Comisia a gasit ca omul de afaceri actioneaza in mod concertat cu Ionel Stan la societatea Spit Bucovina si controleaza impreuna 46,7% din actiuni. Cei doi mai detin impreuna 50,3% din actiunile Trantec Tecuci. De asemenea, institutia a constatat ca acestia mai actioneaza in mod concertat impreuna cu Nicolae Tandrau la societatea Minexfor Deva, la care detin impreuna 62,4% din actiuni.
CNVM l-a amendat recent pe omul de afaceri Catalin Chelu cu 5.000 de lei pentru ca detine impreuna cu alte persoane si firme cu care actioneaza in mod concertat peste 1% din actiunile SIF Oltenia (SIF5) si i-a solicitat acestuia sa vanda pachetul de actiuni care depaseste 1% din capitalul societatii de investitii financiare, asa cum prevede legea.
Totodata, CNVM a respins si numirea lui Catalin Chelu in functiile de presedinte si director la SIF Moldova (SIF2).
Omul de afaceri a declarat atunci ca va ataca deciziile CNVM in justitie pentru ca n-a incalcat nicio lege.
Scandalul a izbucnit in urma Adunarii Generale a Actionarilor de la SIF Oltenia de la sfarsitul lunii august care a hotarat pastrarea in functie a lui Staicu, insa, potrivit informatiilor din piata, conducerea SIF5 a anulat voturile unor pachete de actiuni reprezentand circa 8% din capitalul SIF pe motiv ca ar fi detinute de persoane care actioneaza in mod concertat cu Catalin Chelu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO