Burse - Fonduri mutuale

Ce bursa se va lista prima: BVB sau Sibex?

Ce bursa se va lista prima: BVB sau Sibex?
04.10.2009, 23:30 29

Conducerile celor doi operatori bursieri de la Bucuresti siSibiu BVB si Sibex au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca intermen de o luna actionarii vor hotari listarea acestora pepropriile platforme.

Conducerea Bursei a convocat actionarii pentru a discuta lunaviitoare operatiunea de listare pe piata BVB, dupa ce la finelesaptamanii trecute a luat ultimele masuri pentru definitivareaacesteia. In acest sens, conducerea operatorului a modificat actulconstitutiv al Bursei pentru a inlesni circulatia actiunilor BVB inperioada de prelistare si a aprobat amendamente la statut care saasigure ca operatorul va deservi economia si dupa operatiunea delistare, potrivit presedintelui Bursei Stere Farmache, citat deMediafax.

Primele demersuri ale actionarilor in vederea listarii Bursei deValori Bucuresti (BVB) au fost luate in decembrie 2008, candacestia au aprobat listarea de principiu a Bursei sitranzactionarea actiunilor BVB pe propria platforma.

La randul sau, consiliul de administratie al Sibex, careopereaza piata futures de la Sibiu, a propus actionarilor splitareavalorii nominale a titlurilor operatorului de piata, de la 10 delei la 1 leu, in vederea listarii actiunilor la bursa din Sibiu.Actionarii vor mai discuta in cadrul aceleiasi intruniri alegereaunui intermediar in vederea listarii operatorului si sa decidapretul de listare al bursei la termen.

Actionarii Sibex au aprobat si in luna aprilie splitarea valoriinominale a titlurilor, de la 200 de lei la 10 lei, scopul fiindacelasi, si anume tranzactionarea titlurilor Sibex pe piatareglementata la vedere.

Singura listare de anul acesta a fost cea a fondului inchis deinvestitii OTP Wise, a carui admitere la tranzactionare a fostaprobata de conducerea BVB la finele saptamanii trecute.

BVB

  • A avut anul trecut venituri totale de 28,3 mil. lei si unprofit net de 16,6 mil. lei
  • Tranzactiile de la BVB si RASDAQ din primele 9 luni ale anuluicurent s-au ridicat la 4,1 mld. lei
  • Opereaza piata spot de la Bucuresti pe care sunt listate 70 decompanii si alte 1.600 de companii cotate pe RASDAQ, o piata ainstrumentelor cu venit fix si de curand o piata futures
  • Cei mai importanti actionari ai BVB sunt Broker Cluj, cu 2,96%din capital, urmata de HTI Valori Mobiliare, cu o detinere de 2,82%si respectiv Morgan Stanley, cu o participatie de 2,7% dinactiunile Bursei

Sibex

  • A rulat anul trecut afaceri de 3,8 milioane de lei si a obtinutun profit net de 1,15 milioane de lei
  • Pe piata Sibex s-au tranzactionat in primele 9 luni contractela termen cu o valoare de 1,7 mld. lei
  • Opereaza piata futures de la Sibiu, piata instrumentelor peoptiuni si de curand piata contractelor CFD
  • Cei mai importanti actionari ai Sibex sunt HTI ValoriMobiliare, cu o detinere de 7,96% din actiuni, in timp ce BrokerCluj are o participatie de 6,58%, iar WBS Romania detine 6,1% dincapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO