Burse - Fonduri mutuale

Ce preţ cred analiştii Broker Cluj că ar fi tentant în oferta Transelectrica Bucureşti?

Autor: Adrian Cojocar

13.02.2012, 00:05 1200

Analiştii firmei de intermediere Broker Cluj consideră că statul ar trebui să vândă pachetul de 15% din acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL) în oferta derulată pe bursă la un preţ mai mic de 16,5 lei/titlu pentru ca aceasta să fie interesantă pentru investitori.

Preţul văzut de analiştii firmei de brokeraj este cu 10% mai coborât decât ultima cotaţie din piaţă a acestor titluri, de 18,3 lei/unitate. Broker are o ţintă de preţ de 19,3 lei pentru acţiunile Transelectrica şi recomandare de "menţinere".

De la începutul anului cotaţia titlurilor Transelectrica s-a apreciat cu 5,2%, reprezentând una dintre cele mai slabe evoluţii de pe bursă.

Deocamdată nu a fost anunţată o dată oficială cu privire la începerea ofertei Transelectrica, însă cel mai probabil aceasta urmează să aibă loc la sfârşitul lunii.

Oferta va avea loc înainte ca acţionarii Transelectrica să aprobe dividendele, astfel că acţiunile vândute în ofertă vor oferi investitorilor posibilitatea să încaseze un dividend consistent, al cărui randament este estimat de analiştii grupului Erste la peste 10%, unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europei Centrale şi de Est. Pentru anul viitor analiştii grupului bancar estimează că acţiunile Trans­elec­trica vor aduce un randament din dividende similar, de peste 10%.

Transelectrica a raportat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 153,5 mil. lei, com­parativ cu un câştig nesemni­ficativ în intervalul similar din 2010, de 5,2 mil. lei.

Compania ur­mează să-şi publice săptămâna aceasta re­zultatele finan­ciare preliminare aferente întregului an 2011, respectiv pe data de 15 februarie.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, consumul de energie electrică a urcat anul trecut cu 4%, iar exporturile de electricitate s-au redus în 2011 cu 19%.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat în urmă cu două săptămâni prospectul pre­liminar pentru oferta publică prin care statul îşi propune să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica. Oferta este intermediată de un consorţiu condus de BCR din care fac parte firmele de brokeraj Swiss Capital şi Intercapital Invest.

În prezent, compania este evaluată pe bursă la 308 mil. euro, iar pachetul de 15% care va fi scos la vânzare va­lorează aproape 46,2 mil. euro.

Transportatorul naţional de elec­tricitate are pentru următorii ani un buget foarte ambi­ţios de investiţii prog­nozând pentru perioada 2012 - 2014 in­vestiţii care tota­lizează aproape 2,5 mld. lei (circa 580 mil. euro). Volumul de investiţii din acest an se va ridica la 782 mil. lei (182 mil. euro), cifră în creştere cu 49% faţă de cheltuielile realizate în anul pre­cedent şi cu 67% peste nivelul de investiţii din bugetul rectificat al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO