Burse - Fonduri mutuale

Ce se intampla cand primariile nu platesc obligatiunile

Ce se intampla cand primariile nu platesc obligatiunile

Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Aviva Investors: Tezaur este pe pierdere in luna octombrie, pentru ca Primaria Oravita nu si-a onorat dobanda. Astfel, a scazut dobanda aferenta acestor titluri si unitatea de fond.

03.11.2009, 23:25 520

Fondul de obligatiuni Tezaur, administrat de societatea AvivaInvestors, a inregistrat o pierdere de 1,3% in luna octombrie, cupeste 20% din activele 1,1 mil. lei investite in obligatiunilemunicipale emise de Primaria Oravita (simbol bursier ORV27). Panape 23 octombrie, fondul trebuia sa incaseze 21.000 de lei sub formade dobanda de la Primaria Oravita.
"Tezaur este pe pierdere in luna octombrie, pentru ca PrimariaOravita nu si-a onorat dobanda. Astfel, a scazut dobanda aferentaacestor titluri si unitatea de fond", a spus Eugen Voicu,directorul executiv al societatii de administrare AvivaInvestors.
In 2008, Primaria Oravita s-a imprumutat cu 6 mil. lei prinintermediul unei emisiuni de obligatiuni, cu maturitate in anul2027. Din cauza datoriilor neachitate in valoare de 170.000 de leicatre compania de utilitati Enel conturile primariei au fostblocate, punand astfel primaria in imposibilitatea de achitadobanda in valoare de 464.400 de lei catre investitori.
"Imediat ce conturile primariei vor fi deblocate, vom incepe platadobanzii. Pot spune ca ne descurcam in aceasta perioada, fara insasa ne propunem chestiuni majore", a spus Ion Goga, primarulorasului Oravita, judetul Resita.

Confuzie pentru investitori
Legislatia pietei de capital nu prevede reguli speciale privindevaluarea obligatiunilor atunci cand emitentul nu-si poate achitaobligatiile. Mai mult, chiar si pentru situatiile normale,legislatia da libertatea administratorilor de a alege intre douaposibilitati de evaluare a obligatiunilor: fie la pretul dereferinta al pietei din ziua pentru care se efectueaza calculul,fie prin recunoasterea zilnica a dobanzii aferente perioadei scursede la data efectuarii plasamentului.
In ultimii ani, piata de obligatiuni municipale a cunoscut odezvoltare rapida. Primariile sau consiliile judetene, ale carornevoi de finantare au fost permanent in crestere, au apelat laemisiunea de obligatiuni ca alternativa la creditul bancar pentrua-si finanta proiecte precum reabilitarea strazilor. In prezent,peste 20 de emisiuni de obligatiuni municipale sunt listate laBursa.
Obligatiunile municipale sunt garantate de patrimoniul primariilor,astfel ca riscul ca un investitor sa nu isi poata recupera baniieste foarte redus. Cu toate acestea, investitiile in obligatiuni nusunt insa ferite de efectele negative ale crizei financiare:cresterea dobanzilor, deprecierea monedei nationale, intrareaemitentului in incapacitate de plata.

Cele mai mari riscuri la municipalitatilemici
Obligatiunile emise de municipalitatile oraselor mici precumOravita, Aiud, Predeal sau Navodari expun investitorul unui risc deintrare in incapacitate de plata mai ridicat decat titlurile emisede municipalitati precum Timisoara, Bacau sau Iasi care au o puterefinanciara mai mare si pot trece mai usor de perioadele in careincasarile din taxe scad. Altfel spus, municipalitatile de taliemica sunt mai expuse riscului de a intra in incapacitate deplata.
In aceste conditii, o lege a insolventei municipalitatilor devinecu atat mai necesara. La solicitarea FMI, in aceasta primavara,Guvernul a elaborat un proiect de lege privind falimentulprimariilor.
"Legea insolventei municipalitatilor este finalizata. Din pacate,cum Guvernul a fost demis, nu poate fi aprobata. Dupa ce se varezolva instabilitatea politica, legea insolventeimunicipalitatilor va fi promovata din nou", a spus Dan Marinescu,director al Directiei Politici Fiscale Bugetare si InvestitiiLocale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO