Burse - Fonduri mutuale

Ce spun primele raportări pe T3 ale companiilor de pe Bursă: Creşterea afacerilor a încetinit, iar profiturile sunt sub presiune din cauza cursului valutar

Ce spun primele raportări pe T3 ale companiilor de pe Bursă: Creşterea afacerilor a încetinit, iar profiturile sunt sub presiune din cauza cursului valutar

Autor: Andrei Chirileasa

14.11.2011, 00:07 1146

La capitolul câştiguri, situaţia este şi mai descurajatoare pentru investitori: 17 din 40 de companii au înregistrat profituri mai mici, iar 11 au avut pierderi mai mari, în condiţiile în care deprecierea leului faţă de euro şi dolar a determinat din nou pierderi semnificative pe partea financiară din reevalua rea datoriilor în valută.

Printre excepţiile pozitive se nu mără Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, care a avut în trimestrul al trei lea cele mai bune rezultate din istoria companiei, cu un avans al afacerilor de 24% şi un profit net record, de 1,17 mld. lei (faţă de pierderi în perioada similară a lui 2010).

Şi Rompetrol Rafinare (RRC) şi-a accelerat ritmul de creştere a afacerilor, la 47%, dar cu toate astea a înregistrat pierderi de peste 500 mil. lei, în special din cauza reevaluării datoriilor foarte mari. Compania, care operează rafinăria Petromidia, are datorii de peste 1 mld. dolari faţă de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol. Cotaţia dolarului a crescut cu 10% de la 30 iunie până la 30 septembrie.

Şi Transelectrica (TEL) a fost lovită tot de evoluţia cursului, care i-a adus primele pierderi din acest an, deşi afacerile s-au menţinut pe creştere. În schimb, Transgaz (TGN) a reuşit să-şi majoreze profitul cu peste 50% în trimestrul al treilea.

La capitolul evoluţii pozitive intră şi producătorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), care şi-a accelerat creşterea vânzărilor la 38% în T3 şi a înre gistrat un profit net de 1,25 mil. lei, faţă de pierderi în aceeaşi perioadă a lui 2010.

Sectorul construcţiilor, per asamblu, înregistrează o revenire la nivelul cifrei de afaceri. Majoritatea companiilor active în acest sector (Socot, Prefab, Prebet şi Forconcid) au raportat creşteri ale cifrei de afaceri. Trimestrul al treilea este cel mai activ pentru sectorul construcţiilor. Profiturile din construcţii sunt însă în continuare sub presiune.

Investitorii vor putea trage mai multe concluzii după ce toate companiile îşi vor publica rezultatele financiare în această săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO