Burse - Fonduri mutuale

Cea mai ampla corectie din ultimii noua ani a anulat in mare parte castigurile actiunilor lichide

Cea mai ampla corectie din ultimii noua ani a anulat in mare parte castigurile actiunilor lichide

Click pentru imaginea marita

22.01.2008, 19:56 18

Putine dintre actiunile lichide de pe Bursa se mai vand in profit in aceste zile, majoritatea blue-chips-urilor ajungand la preturile de la sfarsitul anului 2006, sau chiar mai jos. Chiar si asa, unii investitori continua sa vanda incercand sa-si limiteze astfel pierderile, in conditiile in care bursele internationale se prabusesc una dupa alta, iar la orizont nu se vad deocamdata semne ca situatia s-ar putea imbunatati.
"In continuare, vanzarile sunt generate in principal de investitorii straini pe fondul panicii internationale. Cel mai mult au scazut actiunile lichide, care sunt preferatele strainilor", considera Rares Nilas, directorul BT Securities.
Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie de pe Bursa, au ajuns in urma corectiilor din ultimele luni la un pret cu 24% mai mic decat la sfarsitul lui 2006. Doar de la inceputul anului, titlurile Petrom au pierdut 13%, dupa ce anul trecut mai pierdusera 9%.
Capitalizarea Petrom a scazut astfel la 6,5 mld. euro, dupa ce in 2006 se apropia de 10 mld. euro, rivalizand cu cea a OMV, actionarul majoritar.
Titlurile BRD, cea mai mare banca listata si al doilea emitent de pe Bursa din punctul de vedere al capitalizarii, au pierdut de la inceputul anului 25%, anuland astfel cea mai mare parte a castigului pe care l-au adus anul trecut investitorilor. Doar ieri, actiunile BRD au pierdut 6,6% si mai pastreaza un avans de doar 14% fata de sfarsitul anului 2006.
De la maximul de aproape 30 de lei, atins la jumatatea anului trecut, BRD a pierdut peste 30%, iar valoarea de piata a bancii s-a redus, in consecinta, de la peste 6 mld. euro la mai putin de 4 mld. euro.
Banca Transilvania (TLV) mai pastreaza la randul ei un castig tot de 14% fata de sfarsitul lui 2006, dupa ce a pierdut 15% de la inceputul acestui an.
"Bancile romanesti au scazut cam cat au scazut cele de la Viena. Este clar ca exista o corelatie determinata de vanzarile fondurilor straine", sustine Nilas.
Dintre societatile de investitii financiare, doar SIF Transilvania (SIF3) mai pastreaza un castig de 22% fata de sfarsitul lui 2006, datorita majorarii de capital cu actiuni gratuite pe care a realizat-o anul trecut. SIF Muntenia (SIF4) mai are un castig de 2%, in timp ce SIF Oltenia (SIF5) a coborat ieri cu 1% sub nivelul din decembrie 2006. SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au adus deja pierderi de peste 15% investitorilor care le-au pastrat in portofoliu de la inceputul anului trecut.
De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut in medie peste 20%, desi au raportat cresteri semnificative de profit si de active in 2007.
Brokerii sustin ca scaderile celor mai lichide actiuni de pe Bursa sunt determinate de fondurile straine de investitii care se retrag de pe pietele emergente. Acestea vand chiar in pierdere, avand in vedere si faptul ca expunerea pe piata romaneasca este nesemnificativa la nivelul portofoliilor lor.
Printre actiunile puternic afectate de corectii se numara si titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), care au pierdut 31% de la inceputul anului. Scaderea a anulat castigul de 30% adus anul trecut de actiunile Impact, acestea tranzactionandu-se cu 11% mai jos decat la sfarsitul lui 2006. Valoarea companiei a scazut astfel la 185 mil. euro, dupa ce ajunsese in vara la peste 350 mil. euro.
Emitentii mai noi nu au fost nici ei ocoliti de corectii. Investitorii care au cumparat actiuni Flamingo sau Transelectrica imediat dupa intrarea acestora pe Bursa si le-au pastrat in portofoliu pana in prezent au ramas cu castiguri nesemnificative sau inregistreaza chiar pierderi.
Transportatorul de energie electrica Transelectrica Bucuresti (TEL), listat la Bursa in august 2006, a adus investitorilor o pierdere de 3% de la inceputul anului trecut, in timp ce retailerul IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA) a pierdut 18% in aceeasi perioada. Pretul actiunilor Transelectrica este apropiat de cel din primele saptamani de tranzactionare din 2006, in timp ce la Flamingo pretul este cu aproape 25% sub nivelul la care investitorii au cumparat in oferta publica din 2005. Unele dintre companiile care au adus anul trecut castiguri de peste 100% investitorilor, cum sunt Rompetrol Well Services (PTR), Oltchim (OLT) sau Broker Cluj (BRK), mai pastreaza inca profituri semnificative, desi au inregistrat pierderi de 17-19% de la inceputul anului. Altele, cum e cazul Biofarm (BIO), au pierdut deja jumatate din castig.
Actiunile companiei farmaceutice Biofarm au pierdut 24% de la inceputul anului, corectia fiind accentuata, ca si in cazul Impact, de actiunile care s-au incarcat in conturile investitorilor in urma majorarilor de capital. Fata de sfarsitul lui 2006, titlurile Biofarm mai pastreaza un castig de 38%, fata de 83% in decembrie 2007. Si pe bursa RASDAQ, corectiile din ultimele luni au anulat o buna parte din castigurile spectaculoase pe care investitorii le-au obtinut in prima parte a anului trecut. De exemplu, actiunile producatorului de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ) au pierdut 32% de la inceputul anului, anuland aproape jumatate din castigul de anul trecut, care s-a ridicat la 290%. Titlurile Dafora Medias (DAFR) au pierdut de asemenea 25% in acest an si mai au un avans de 57% fata de finele lui 2006, fata de un castig de 110% la sfarsitul lunii decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO