Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare ofertă Fidelis de până acum debutează marţi la BVB. Ce dobânzi primiţi dacă împrumutaţi statul. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat deja de la populaţie cu 3,2 mld. lei

Cea mai mare ofertă Fidelis de până acum debutează...

Autor: Eduard Ivanovici

23.04.2024, 10:00 8724

Ministerul Finanţelor a atras 1,27 miliarde lei, respectiv 383,6 milioane euro (în total aproape 3,2 miliarde lei/641 milioane euro) prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti. Emisiunea debutează la BVB astăzi, 23 aprilie, preţul titlurilor urmând să depindă în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager şi intermediar) şi Banca Transilvania (grup de distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale (intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili, conform unui comunicat al BVB.

„Cea mai recentă emisiune Fidelis stabileşte noi standarde în ceea ce priveşte investiţiile în titluri de stat, fiind doborâte trei recorduri importante: cea mai mare sumă investită, cel mai mare număr de investitori-donatori şi cea mai mare sumă investită de aceştia. Este o performanţă pe care o considerăm dovada încrederii investitorilor în economia noastră. Prin canalizarea acestor resurse financiare către investiţii strategice, deschidem drumul către o bunăstare durabilă pentru toţi românii. În ceea ce priveşte tranşa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde, vin şi ne demonstrează că ne pot depăşi orice aşteptare: peste 9.000 vieţi salvate în primele patru luni ale anului ”, a declarat Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor.

Românii au plasat peste 19.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro în perioada 8 – 17 aprilie.  Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.  În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

În ediţia a XVI-a, dobânda pentru finanţarea în lei cu scadenţa aprilie 2025 a ajuns la 6%, urmată de 7% pen­tru donatorii de sânge cu aceeaşi scadenţă şi 6,85% pentru titlurile de stat în lei scadente în aprilie 2027. Pentru moneda unică euro­pea­nă, dobânzile sunt de 4% pentru ti­tlu­rile de stat scadente în aprilie 2025 şi 5% pentru cele în aprilie 2029.

„Succesul ofertelor de titluri de stat Fidelis dovedeşte că Statul român şi Bursa de Valori Bucureşti au un parteneriat de succes în beneficiul pieţei şi al investitorilor de retail. Această colaborare valorifică infrastructura pieţei de capital pentru a oferi românilor o platformă sigură şi transparentă pentru economisire şi investiţii. Continuitatea programului şi accelerarea cadenţei cu care aceste oferte sunt derulate, alături de condiţii atractive, au atras un interes semnificativ. Acest lucru este evident din cele aproape 29,5 miliarde de lei atrase în ultimii cinci ani”, spune Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO