Burse - Fonduri mutuale

​Cea mai mare schimbare din ultimii nouă ani în indicele Dow Jones: Goldman Sachs, Visa şi Nike intră în locul Bank of America, Alcoa şi HP

​Cea mai mare schimbare din ultimii nouă ani în...

Autor: Andrei Chirileasa

11.09.2013, 10:41 771

Acţiunile băncii de investiţii Goldman Sachs, titlurile procesatorului de plăţi cu cardul Visa şi cele ale producătorului de echipament sportiv Nike vor intra din 20 septembrie în componenţa indicelui Dow Jones Industrial Average, care urmăreşte cele mai importante 30 de companii listate pe bursele americane.

Acestea vor înlocui acţiunile Bank of America, pe cele ale producătorului de aluminiu Alcoa şi titlurile producătorului de computere şi imprimante HP.

Schimbările sunt cele mai mari realizate în indicele Dow Jones din aprilie 2004 până în prezent, potrivit Bloomberg. Asta deoarece acţiunile nou intrate în indice vor avea o pondere mult mai mare decât cele care ies.

Ponderile celor 30 de acţiuni din indicele Dow Jones sunt date de preţurile acţiunilor, nu de capitalizare, ca în cazul altor indici. Astfel, acţiunile care au preţuri mari au şi ponderi mai mari. De exemplu, acţiunile Goldman Sachs au un preţ de aproape 165 de dolari, iar acţiunile Visa sunt cotate la peste 180 de dolari. În comparaţie, Bank of America are un preţ de 14,65 de dolari, iar Alcoa este cotată la 8,05 dolari.

Modul în care este calculat indicele Dow Jones a făcut imposibilă introducerea în componenţa sa a unor companii precum Apple şi Google, ale căror acţiuni sunt cotate la 500 de dolari, respectiv 887 de dolari, deoarece ponderile lor în indice ar fi fost prea mari.

Indicele Dow Jones a fost lansat în 1896 de Charles Dow, co-fondatorul Wall Street Journal şi a inclus iniţial 12 companii, printre care General Electric şi American Tobacco. Din 1928, indicele are 30 de companii în componenţă.

De la începutul anului, indicele Dow Jones a câştigat 15,7%, rămânând în urma S&P 500, care are un avans de 17,9%, şi a indicelui NASDAQ-C, care a crescut cu 23,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO