Acţiunile de pe Wall Street au atins vineri un maxim istoric, câştigurile puternice ale marilor companii din domeniul tehnologiei împingând în cele din urmă principalul indice de referinţă al acţiunilor americane către un nou record, după un început de an ezitant.
Indicele S&P 500 a urcat la finalul ultimei sesiuni de tranzacţionare cu 1,2%, închizând la 4.839,81, depăşind un record anterior, stabilit pe 3 ianuarie 2022. Valoarea sa intraday a atins, de asemenea, un nou maxim de 4.842,07 în timpul şedinţei de tranzacţionare.
S&P a fost la mică distanţă de recorduri timp de o lună, după un raliu fulminant la sfârşitul anului 2023.
Cu toate acestea, pieţele au pierdut din avânt de la începutul anului, deoarece datele economice dezamăgitoare au atenuat optimismul cu privire la rapiditatea cu care Rezerva Federală a SUA va începe să reducă ratele dobânzilor. Chiar şi după creşterea de vineri, S&P a crescut cu doar 1,5% în ianuarie, comparativ cu un raliu de 16% pe parcursul a nouă săptămâni consecutive de creşteri de la sfârşitul lunii octombrie.
Mai mulţi investitori au declarat că se aşteaptă ca pieţele să continue să fie agitate, dar au fost optimişti că acestea vor avea o tendinţă de creştere în următoarele luni.
"Dacă economia continuă să crească - ceea ce ne aşteptăm să se întâmple - şi dacă inflaţia continuă să aibă o tendinţă de scădere, ar trebui să fie destul de bine pentru acţiunile medii", a declarat Jeff Mills, strateg şef de investiţii la Bessemer Trust.
"S-ar putea să nu aveţi o nouă creştere de 20 sau 25 de procente [a indicelui], dar este un mediu care va permite câştigurilor să strălucească şi să împingă încet piaţa în sus pentru ceea ce ar putea fi un alt an solid."
Indicele Nasdaq Composite, dominat de acţiunile tehnologice, a crescut şi el cu aproape 20 de procente de la sfârşitul lunii octombrie, dar ar trebui să mai câştige încă 5 procente pentru a depăşi nivelul său record de închidere.
Cea mai mare parte a revenirii din octombrie a fost determinată de schimbarea aşteptărilor privind ratele, investitorii mizând pe faptul că scăderea inflaţiei va permite Fed să înceapă să reducă ratele. Ratele scăzute ale dobânzilor tind să stimuleze acţiunile prin reducerea atractivităţii activelor cu risc scăzut, cum ar fi obligaţiunile de trezorerie.