Burse - Fonduri mutuale

Cine este milionarul care a luat 5% din SIF 1?

Cine este milionarul care a luat 5% din SIF 1?

Autor: Roxana Pricop

20.02.2012, 00:07 4855

Omul de afaceri Dragoş Bîlteanu a ajuns să deţină peste 5% din capitalul SIF Banat-Crişana (SIF 1) prin intermediul mai multor firme după ce săptămâna trecută una dintre aceste firme a cumpărat 4% din acţiunile SIF-ului de la grupul Banca Transilvania în cadrul unor tranzacţii în valoare de 30 milioane de lei (aproape 7 mil. euro).

El este primul investitor care a preluat 5% dintr-o SIF după ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, la mijlocul lunii ianuarie 2012.

Bîlteanu este directorul general al Romenergo, companie cu operaţiuni în sectorul energetic care a avut în 2010 afaceri de 126 mil. lei (30 mil. euro) şi un profit net de 0,8 mil. lei. El este şi acţionar al grupului Romenergo, pe care l-a preluat în 2008 împreună cu un grup de investitori britanici.

Dragoş Bîlteanu este membru în consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana începând din aprilie 2010. În 2009, el împreună cu Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners, au încercat să preia conducerea SIF Banat-Crişana, însă "puciul" a fost înfrânt de Ioan Cuzman, cel care ocupă de 16 ani funcţia de preşedinte al companiei.

​La doar două luni de la istorica ridicare a pragului de deţi­ne­re de la 1% la 5% din ca­pitalul, SIF-urile înregistrează primele schimbări importante în structura acţionariatului, care ar putea conduce în câteva luni şi la schimbări în Consiliile de Administraţie. Scaunele puternicilor preşedinţi de SIF-uri, unii dintre ei în funcţie încă de la înfiinţarea acestor soecietăţi la mijlocul anilor '90, se clatină.

Prima schimbare vizibilă a avut loc la SIF Banat-Crişana (SIF1) după ce Banca Transilvania împreună cu cinci subsidiare a vândut miercuri, 15 februarie, şi joi, 16 februarie, prin şapte deal-uri, un pachet reprezentând 4% din acţiunile SIF-ului, pentru aproape 30 milioane de lei (6,9 milioane de euro). Cumpărătorul a fost firma Romenergo S.A, la care director general este Dragoş Bîlteanu.
Grupul de acţionari grupaţi în jurul Băncii Transilvania deţinea în noiembrie aproape 15% din acţiunile SIF Banat-Crişana, conform raportărilor de atunci ale conducerii SIF1.
Firma Romenergo este contractor general pentru proiecte energetice, cu activităţi de producere de energie, distribuţie şi furnizare, şi este controlată de firma Romenergo Holdings înregistrată în Cipru. În 2008, alături de un grup de investitori brtianici, Dragoş Bîlteanu a preluat 73% din acţiunile companiei Romenergo. Potrivit celor mai recent date disponibile, firma Romenergo a încheiat anul 2010 cu afaceri nete de circa 126 milioane de lei şi cu un profit de 0,8 milioane de lei.
Astfel în urma tranzacţiilor de săptămână trecută, firma Romenergo care acţionează concertat cu alte două firme Industrialexport, firma de imobiliare Aris Consult Invest şi cu omul de afaceri Dragoş Bîlteanu au ajuns să deţină împreună 5,0006% din capitalul SIF Banat. Din totalul de 5,0006% din acţiuni, firma Romenergo deţine cel mai mare pachet, respectiv 4,8%. Bîlteanu este administratorul firmei Industrialexport.
Dragoş Bîlteanu, 34 de ani, a devenit cunoscut mai ales prin investiţiile în imobiliare. Potrivit informaţiilor din presă, omul de afaceri bucureştean este al doilea cel mai important acţionar al companiei de dezvoltare imobiliară UpGround Estate, care a vândut în 2009 două clădiri de birouri unui fond de investiţii al Deutsche Bank pentru circa 150-200 milioane de euro. El a mai fost implicat şi în proiectul Praktiker Iaşi, care a fost preluat în 2007 de către Eurobank Properties, şi a dezvoltat Praktiker Galaţi, pe care l-a vândut către grupul Praktiker.
Bîlteanu este absolvent al facultăţii de relaţii economice interrnaţionale (REI) din cadrul ASE şi al unui program de EMBA ASEBUSS.
El este căsătorit cu cântăreaţa Cristina Rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO