Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei nouă care vor conduce bursa în următorii patru ani. GALERIE FOTO

Lucian Anghel

Cine sunt cei nouă care vor conduce bursa în următorii patru ani. GALERIE FOTO

11.01.2012, 00:04 965

Lucian Anghel, 39 de ani, a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB. El îşi va păstra şi funcţiile de economist-şef şi director al Direcţiei Strategie din BCR. Anghel lucrează în cadrul BCR din 1996. El nu a avut până acum o implicare directă pe piaţa de capital.

48% din voturi a primit Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte al BVB.


Stere Farmache
, 55 de ani, a pierdut funcţia de preşedinte al BVB, dar rămâne membru în CA. El a condus bursa încă de la înfiinţare, în 1995, mai întâi ca director general (până în 2009) şi apoi ca preşedinte al CA (din 2008 până în prezent). Farmache este şi prim-vicepreşedinte al Alpha Bank.

32% din voturi a primit Stere Farmache, care s-a clasat pe locul al doilea.

Dan Paul, 43 de ani, este preşedintele Asociaţiei Brokerilor din 2005. El a fost şi vicepreşedinte al BVB din 2006 până în 2010. Dan Paul deţine firma de brokeraj Finaco Securities, una dintre cele mai mici de pe piaţă. În 2011 Finaco a intermediat tranzacţii de 3 milioane de euro.


20% din voturi a primit Dan Paul, al treilea clasat în cursa pentru preşedinţia BVB.

Matzaj Schroll, 38 de ani, este noul reprezentant al Franklin Templeton în Consiliul de Administraţie al BVB. El lucrează din 2006 în cadrul Templeton Emerging Markets Group, fiind director executiv în cadrul biroului de la Viena. Schroll este însă sloven şi a lucrat anterior timp de şase ani în cadrul firmei de brokeraj slovene Publikum Corporate Finance. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea - una dintre cele mai mari companii listate la BVB, deţine prin intermediul mai multor fonduri circa 5% din acţiunile BVB. Templeton a fost reprezentat în ultimul an de Greg Konieczny în CA al BVB, dar CNVM a decis că acesta este incompatibil, din cauză că este şi manager al FP. Franklin Templeton s-a implicat activ de când a preluat mandatul de administrator al FP în accelerarea procesului de listare a companiilor de stat la bursă şi susţine dezvoltarea bursei de la Bucureşti după modelul polonez.

Robert Pană este consilier juridic al Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţă, şi a fost susţinut de Swiss şi de un grup de clienţi ai săi pentru un loc în CA. Pană este jurist şi a fost consilier juridic al BVB (din 2002 până în 2008) şi al Depozitarului Central (din 2008 până în octombrie 2011).

Adrian Lupşan, 37 de ani, a fost ales în CA cu 9,2% din voturi. El este directorul general adjunct al Intercapital Invest, una dintre cele mai active firme de brokeraj de pe bursă în ultimii ani. Intercapital a intermediat în ultimii trei ani listarea a patru fonduri de investiţii şi listarea BVB. În 2011 Intercapital a intermediat alături de BCR listarea fondului imobiliar NEPI pe piaţa locală. Lupşan a fost cel care l-a propus pe Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte al BVB.

Narcisa Oprea a primit 8,9% din voturile acţionarilor pentru Consiliul de Administraţie al BVB. Ea este în prezent partener al casei de avocatură Schoenherr & Asociaţii unde coordonează departamentul de pieţe de capital. Ea a fost consultantul juridic al grupului condus de BCR pentru alegerile de la BVB şi a beneficiat de voturile acţionarilor din acest grup. Ea a coordonat departamentul juridic al BVB în perioada 1998 - 2002.

Valerian Ionescu a primit 8,2% din voturile acţionarilor pentru CA. El este şeful departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital din cadrul BCR şi a fost implicat în introducerea tranzacţiilor cu produse structurate (certificate turbo) care au devenit în ultimul an printre cele mai tranzacţionate instrumente de pe bursă. Ionescu lucrează în BCR din 2007, după ce a coordonat anterior departamentul de tranzacţionare al UniCredit CA IB Securities.

Octavian Molnar, 45 de ani, a primit 8,1% din voturi, fiind singurul membru din vechiul Consiliu de Administraţie care a obţinut un nou mandat, alături de Farmache. El este directorul general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest din 2004, după ce anterior a fost director general. IFB Finwest este una dintre cele mai mari firme de brokeraj independente de pe piaţă, având printre clienţi SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO