Burse - Fonduri mutuale

Combinatul Oltchim si-a bugetat o scadere cu 36% a profitului din exploatare

Combinatul Oltchim si-a bugetat o scadere cu 36% a profitului din exploatare

Click pentru imaginea marita

26.03.2007, 18:19 16

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si-a bugetat pentru acest an obtinerea unui profit brut total de 13 milioane de lei (3,8 milioane de euro), in crestere cu 17% fata de profitul inregistrat anul trecut.
Oltchim estimeaza realizarea unor venituri din exploatare, insemnand in principal productia vanduta a companiei, de 2 miliarde de lei (590,3 milioane de euro), mai mari cu 16% comparativ cu veniturile similare din 2006. Oficialii companiei estimau initial obtinerea unei cifre de afaceri mai mari cu 20-25%.
Reprezentantii Oltchim nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
Compania si-a bugetat realizarea unui profit din exploatare de 48 milioane de lei (14,1 milioane de euro), in scadere cu 35,7% fata de profitul de anul trecut. Rezultatul final ar urma sa fie afectat din nou de pierderea din activitatea financiara estimata pentru 2007 la 35 milioane de lei (10,3 milioane de euro), de peste trei ori mai mare decat cea din 2006.
Anul trecut, profitul Oltchim s-a injumatatit pana la un nivel de 11,07 milioane de lei (3,14 milioane de euro), in timp ce afacerile companiei au crescut cu 20% pana la 1,73 miliarde de lei (491,2 milioane de euro). Profitul din exploatare a scazut, in acelasi timp, cu 56,5% pana la 21,77 milioane de lei (6,2 milioane de euro).
Oltchim a fost afectata puternic anul trecut de cresterea puternica a pretului la principalele materii prime, etilena si propilena, pe care compania le cumpara de la rafinaria Arpechim, parte a grupului Petrom.
Combinatul chimic a inceput luna trecuta, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), tratativele cu Petrom pentru preluarea instalatiilor de piroliza Arpechim, conducerea companiei spunand ca achizitia va permite Oltchim sa devina independenta in ceea ce priveste aprovizionarea cu principalele materii prime.
Profitul Oltchim din 2006 a mai fost tras in jos si de activitatile din domeniul agroalimentar, cum ar fi fabrica de conserve de la Raureni sau fermele de pasari sau cele de porci, societatea fiind in proces de vanzare a acestor active.
Actionarii Oltchim au aprobat bugetul la AGA de vineri. In cadrul AGA s-a mai aprobat, printre altele, si contractarea unui imprumut de 8,5 milioane de euro de la Banca Transilvania, pentru achzitionarea unor echipamente. Pentru garantarea imprumutului, Oltchim va ipoteca mai multe terenuri, imobile si echipamente tehnologice, inclusiv cele achizitionate prin intermediul creditului.
Stabilirea componentei Consiliului de Administratie si modificarile aduse actului constitutiv au fost amanate pentru o alta sedinta AGA. Printre modificarile care vor fi aduse actului constitutiv figureaza si inregistrarea AVAS ca actionar majoritar, cu o participatie de 95,7% preluata de la Ministerul Economiei si Comertului.
Participarea Oltchim la constituirea unei societati mixte cu un investitor privat pentru marirea capacitatii de productie a panourilor termoizolante a fost si ea amanata pentru o sedinta ulterioara, programata dupa clarificarea situatiei structurii de actionariat a societatii si a creantei detinute de AVAS.
Ultimele reglementari pe aceasta tema prevad ca Oltchim sa inregistreze din nou datoriile de 95 milioane de dolari pe care le are fata de stat, iar ulterior sa deruleze o majorare de capital pentru a realiza conversia acestor datorii in actiuni, asa cum a mai facut in 2003, de aceasta data actionarii minoritari urmand sa aiba drept de preemptiune.
Consiliul Concurentei a cerut reanalizarea situatiei de la Oltchim, considerand ca prelungirea termenului pentru recuperarea ajutorului acordat Oltchim reprezinta in fapt "un nou ajutor de stat". Conform unei analize proprii, conducerea Oltchim considera ca operatiunea de majorare de capital nu poate fi considerata un ajutor de stat.
SIF Oltenia, unul dintre actionarii minoritari, a cerut in instanta radierea actiunilor rezultate din majorarea de capital, in acest proces intervenind si fondul de investitii Lindsell, care se luptase anterior, alaturi de SIF, cu Oltchim pentru anularea majorarii de capital. Judecarea procesului intentat de SIF Oltenia a fost amanata de mai multe ori, ultima data vineri, cand Tribunalul Valcea a acordat un nou termen de judecata pentru 13 aprilie.
Actiunile Oltchim sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,391 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 414 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO