Burse - Fonduri mutuale

Comisioane mai mici si plasamentele in strainatate, vanate de vizitatorii Targului Bursier

Comisioane mai mici si plasamentele in strainatate, vanate de vizitatorii Targului Bursier

Multi vizitatori au fost in cautarea unui broker care sa le ofere sfaturi de investitii si care sa ii ajute in luarea deciziilor

07.05.2007, 17:23 16

"As fi interesata de instrumente de investire pe pietele externe", spune Elena Petrescu, pensionara, unul din vizitatorii Targului Bursier de la finalul saptamanii trecute. Ea a lucrat in comert exterior, iar acum spune ca a investit pe bursa, avand un portofoliu de circa 15.000 de euro.
Veniti pentru a afla ce inseamna investitiile in actiuni, pentru a gasi un broker mai bun sau cu un comision mai mic, vizitatorii de la Targul Bursier au putut cunoaste ofertele catorva societati de brokeraj de pe piata, activitatea catorva companii listate, dar si ce crede presedintele suspendat Traian Basescu despre piata de capital.
"Am venit la targ pentru a cunoaste cat mai multe oferte din partea brokerilor. Eu impreuna cu prietenii mei ne-am gandit ca Bursa ar fi un mediu bun de investire a economiilor si am fi dispusi ca pentru inceput sa mizam pe o suma de 10.000 de euro. Am fi interesati de o platforma care sa ne permita lansarea ordinelor de pe Internet, de o modalitate usoara de administrare a portofoliului, dar si de sfatul avizat al unui broker", spune Ovidiu Vlad, un tanar prezent la targ care lucreaza ca grafician.
Cele mai dese intrebari din partea investitorilor au fost insa legate de suma minima de deschidere a unui cont si de comisioanele de tranzactionare. Brokerii spun ca investitorii par mult mai interesati de comisioanele de tranzactionare decat de randamentele aduse de piata. Vizitatorii care se gandesc sa faca pasul spre investire sustin ca suma recomandata de brokeri pentru a-si incepe cariera de investitor este de 10.000 de lei (3.000 de euro).
"Publicul care a venit la targ a fost din cel mai divers, clienti actuali ai societatilor de investitii financiare, investitori noi, dar si jucatori interesati sa-si schimbe brokerul", a spus pentru Ziarul Financiar Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Cei mai multi dintre investitori sau posibili noi investitori s-au aratat interesati de o modalitate cat mai simpla de tranzactionare, respectiv o platforma de tranzactionare pe Internet.
Vizita surpriza a lui Traian Basescu, presedintele suspendat al Romaniei, si dezbaterea pe tema Fondului Proprietatea au fost punctele de atractie ale Targului Bursier.
"Privatizarea prin Bursa ramane cea mai curata, iar o listare masiva a marilor companii romanesti ar fi o mare victorie a economiei", a spus Basescu la deschiderea Targului. El a dat ca exemplu in acest sens listarea Transelectrica pe care o catalogat-o drept un succes atat pentru companie, cat si pentru stat, proprietarul sau.
Multi vizitatori au fost in cautarea si unui broker care sa le ofere sfaturi de investitii si care sa ii ajute in luarea deciziilor cel putin pana cand se vor familiariza cu piata.
Cu toate acestea, unele dintre societatile de brokeraj au adus servicii noi care permit introducerea de noi ordine direct in piata, fara ca acestea sa treaca pe la un trader, fapt ce reduce costurile intermediarului si, implicit, comisioanele.
Confident Invest si Romcapital se numara printre intermediarii care au introdus acest sistem pentru clientii care prefera acest mod de tranzactionare. Multi investitori raman insa fideli vechiului sistem de tranzactionare prin intermediul brokerului.
Au fost si investitori nemultumiti de brokerul lor. Ei spun ca fie acestia le-au dat sfaturi eronate de investitii, fie nu le-au dat sfaturi deloc. Printre informatiile pe care investitorii le asteapta de la broker se numara si cele legate de emitentii de pe piata RASDAQ, instrumente derivate sau instrumente financiare de pe pietele externe. Desi multi dintre investitori au un profil prin care nu vor sa isi asume riscuri foarte mari, iar brokerii recomanda ca banii jucati pe Bursa sa nu fie fonduri necesare in viitorul apropiat, unii dintre cei prezenti la targ se gandeau chiar la eventuale imprumuturi bancare pentru a investi.
"As fi interesat sa iau un credit bancar pentru ca ma astept ca piata sa aiba in continuare o evolutie buna", spunea un vizitator al Targului care afirma ca detine un portofoliu de 12.000 de euro.
In ultimii ani piata de capital a adus un randament net superior dobanzilor bancare. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat anul trecut, spre exemplu, cu peste 20%, in timp ce dobanda la depozite pe piata bancara a fost in medie de 8%.
"Targul a fost o reusita, iar accentul a fost pus pe emitentii care au venit sa se prezinte publicului. Intermediarii si emitentii listati pe Bursa alcatuiesc o industrie care functioneaza in tandem. Pentru anul viitor ne propunem sa aducem investitori mari, fonduri de investitii straine si fonduri de pensii", a spus pentru ZF Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Proprietatea promite din nou ca se listeaza

Alexandru Paunescu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, a spus ca Fondul este complet functional, dar ca pana la listare vor mai trece 8-10 luni dupa ce Guvernul va adopta Ordonanta de Urgenta care sa faca posibila listarea si dupa ce va fi selectat un evaluator pentru activele Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO