Burse - Fonduri mutuale

Companiile farmaceutice estimeaza cresteri de 2 cifre ale afacerilor

Companiile farmaceutice estimeaza cresteri de 2 cifre ale afacerilor
05.04.2010, 23:00 53

Cele trei companii farmaceutice listate la Bursa de ValoriBucuresti, Antibiotice Iasi (ATB), Zentiva Bucuresti (SCD) siBiofarm Bucuresti (BIO), prognozeaza pentru acest an cresteri depeste 10% ale afacerilor, dupa ce anul trecut au scazut usor,potrivit proiectelor de buget care vor fi supuse aprobariiactionarilor in cadrul adunarilor generale.

Antibiotice Iasi, care este cel mai mare producator demedicamente de pe Bursa, dupa cifra de afaceri, estimeaza venituride 248 mil. lei (60 mil. euro, la un curs de 4,1 lei/euro), increstere cu 12% fata de anul trecut, cand veniturile companiei s-aucontractat cu 4%. Compania, controlata de stat prin MinisterulSanatatii, mizeaza si pe o crestere a profitului cu 23%, la 14,7mil. lei (3,58 mil. euro).

Cehii de la Zentiva au cel mai optimist buget pentru acest an,vizand un avans al afacerilor cu 22%, la 215 mil. lei (52 mil.euro), dar si un profit din exploatare de 40 mil. lei (aproape 10mil. euro). Anul trecut, compania a inregistrat pierderi de 10,3mil. lei pe partea de exploatare si a incheiat anul cu un rezultatnegativ de 2,88 mil. lei (0,7 mil. euro). Pierderile preliminareraportate fusesera mai mari, de peste 9 mil. lei.

Afacerile Zentiva s-au redus cu 20% in 2009, la 175 mil. lei,situandu-se sub nivelul bugetat la inceputul anului, de 225,5 mil.lei. Grupul ceh Zentiva, detinut de francezii de la Sanofi Aventis,controleaza peste 80% din producatorul de medicamente, care are inprezent cea mai mare capitalizare de pe Bursa din sectorulfarmaceutic, de 78 mil. euro, dupa ce actiunile au spart pragulpsihologic de 0,7 lei.

Biofarm Bucuresti (BIO), cel mai urmarit producator farmaceuticde pe Bursa, estimeaza un avans al afacerilor cu 11,1%, la 74,5mil. lei (18,1 mil. euro), si are in plan construirea unei hale deproductie printr-o investitie de 8 mil. euro.

"In 2009 au continuat lucrarile de constructie a unui spatiu dedepozitare avand o suprafata de 1.400 de metri patrati pe terenuldin Gura Badicului (n.red.- zona Policolor, Bucuresti). Datoritanecesitatilor de extindere a capacitatilor de productie s-ademarat, incepand cu 2009, un program de investitii ce cuprindeproiectarea fluxurilor tehnologice, a utilitatilor pentrurelocalizarea si achizitionarea de linii de productie", seprecizeaza in proiectul Biofarm.

Cu toate acestea, Biofarm vede o scadere a profitului net cu31%, la 13,4 mil. lei (3,2 mil. euro).

Profitul Biofarm este influentat semnificativ insa de evolutiaactiunilor SIF, compania avand din 2007 un portofoliu de actiuni lacele cinci SIF-uri in valoare de cateva milioane de euro. Anultrecut, Biofarm a raportat un profit record de 19,6 mil. lei (4,6mil. euro), in special datorita aprecierii actiunilor SIF pe Bursa.Asta dupa ce in 2008 compania pierduse 21,3 mil. lei din cauzaprabusirii valorii actiunilor din portofoliu.

SIF-urile detin la randul lor cele mai mari pachete de actiunila Biofarm, trei SIF-uri controland peste 48% din actiuni. SIFOltenia si-a majorat recent participatia la peste 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO