Burse - Fonduri mutuale

Corectiile de toamna au luat in medie 30% din valoarea celor mai lichide companii de pe Bursa

Corectiile de toamna au luat in medie 30% din valoarea celor mai lichide companii de pe Bursa

Click pentru imaginea intreaga

07.11.2007, 18:16 12

Motivele care au stat la baza corectiilor tinand mai mult de contextul pietelor din afara decat de factori interni, sustin brokerii.
Principalele titluri lichide de pe Bursa au pierdut in cateva luni in medie aproape un sfert din valoare, in timp ce unele dintre "vedetele" pietei RASDAQ si-au injumatatit valoarea de piata in aceeasi perioada.
"Piata noastra a fost puternic afectata de criza de pe pietele externe. Fondurile de investitii globale au reprezentat puntea de legatura cu piata noastra, vanzarile acestora constituind principalul factor care a condus la scaderile de pe Bursa", considera Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
Alti brokeri spun ca vanzarile strainilor nu au fost insemnate, crahul financiar suprapunandu-se cu o reticenta la cumparare.
"In ultimele 2-3 luni nu prea au intrat bani seriosi in piata in contextul in care a venit si aceasta criza a subprimelor. Daca europenii si americanii au trecut destul de bine peste fenomen, noi nu am reusit", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El este de parere ca aprecierile importante din perioada anterioara, cat si lipsa strainilor la cumparare sunt printre factorii determinanti care au strat la baza corectiei generale de pe Bursa.
Printre cele mai afectate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti s-au numarat actiunile producatorului de bere Bermas Suceava, cu o corectie de 41%, dupa ce anterior valoarea companiei se triplase de la inceputul anului.
Cea mai mare parte a scaderii a venit insa dupa anuntarea rezultatelor trimestriale ale companiei, moment dupa care titlurile Bermas au pierdut 25% in cateva sedinte de tranzactionare.
Scaderi de amploare au inregistrat si titlurile constructorului de conducte si magistrale Condmag Brasov (COMI), care au pierdut pe fondul general de corectii de la Bursa 36% din valoare.
Valul de scaderi nu a iertat nici actiunile mari de pe Bursa, precum SIF Transilvania (SIF 3), Banca Transilvania (TLV, Rompetrol Rafinare (RRC), Transelectrica (TEL), toate aceste companii pierzand circa un sfert din valoare in aceasta perioada.
"Corectiile din ultima perioada au fost pe masura aprecierilor acestora. Cele mai putin lichide se aflau si la niste niveluri de pret care, din punctul de vedere al analizei fundamentate, cu greu puteau fi justificate", considera Marius Muresan, directorul general adjunct si seful departamentului de analiza din cadrul societatii de administrare al STK.
El este de parere ca desi corectiile erau de asteptat, amploarea acestora nu se justifica, avand in vedere ca perspectivele de crestere ale companiilor listate au ramas aceleasi.
Cei mai multi brokeri sunt de parere ca listarea Transgaz nu a jucat un rol important in contextul scaderilor din ultimele luni.
"Nu cred ca investitorii s-au inghesuit sa darame piata si sa-si diminueze randamentul doar pentru a subscrie la oferta Transgaz, la care nu au siguranta unui rezultat, si la care analistii estimeaza un castig pe termen scurt de 20-30%", este de parere Nilas.
Piata RASDAQ a fost cea mai afectata in ultimele luni, companii "vedeta" precum Dafora Medias si Arax Gaz Medias pierzand 50%, respectiv 44% din valoare. Printre cele mai lovite de corectii s-au numarat titlurile producatorului de panificatie Boromir Prod (SPCU), cu o depreciere de 55%, cele ale IAR Brasov (IAR), cu o scadere de 48%, sau actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN), care si-au redus valoarea cu 45%. Nici actiunile companiilor din constructii nu au fost iertate, titlurile Prefab Bucuresti (PREH) consemnand o scadere de 56%, iar cele Prebet Aiud (PREB) au pierdut 45%. "Vad aceste scaderi ca o oportunitate pentru cumpararea unor actiuni foarte bune la preturi mai ieftine", considera Rares Nilas. Unii analisti sunt de parere ca fenomenul este doar unul temporar, iar actiunile care sunt sustinute si de rezultate isi vor reveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels