Burse - Fonduri mutuale

Cu motoarele la maxim, Azomureş a făcut un profit de 29 mil. euro în trei luni. Piaţa internă a mers mai bine decât exporturile

Cu motoarele la maxim, Azomureş a făcut un profit de 29 mil. euro în trei luni. Piaţa internă a mers mai bine decât exporturile

Autor: Adrian Cojocar

11.08.2011, 00:00 473

Azomureş a continuat să surprindă pozitiv investitorii raportândprofituri record în primul semestru datorită cererii mari pentruîngrăşăminte.

Liderul pieţei de îngrăşăminte din România, Azomureş Târgu-Mureş(AZO) a avut parte în primele şase luni ale anului de cel mai bunsemestru din istoria companiei, raportând în această perioadă unprofit record de 163,2 mil. lei (39 mil. euro), mai mult decâtcâştigul înregistrat pe tot parcursul anului trecut, care s-aridicat la 154 mil. lei.

Vânzările companiei au urcat spectaculos în intervalulaprilie-iunie din 2011, respectiv cu 81,1%, la 464,7 mil. lei(112,4 mil. euro), iar compania a realizat în această perioadă unprofit net de 119 mil. lei (29 mil. euro). Profitul din trimestrulal doilea a fost de 2,6 ori mai ridicat comparativ cu aceeaşiperioadă a anului precedent.

Rezultatele Azomureş din primul semestru s-au datorat atâtcantităţii mai mari livrate de companie, care a urcat aproape cu40% faţă de anul trecut, cât şi creşterii preţului la îngrăşămintechimice, în special la uree, unul dintre principalele produse alecompaniei.

Azomureş a ajuns în primul semestru la o marjă operaţională de26,3%, faţă de 9,8% în primele şase luni ale anului trecut, după cecâştigul din activitatea de bază a companiei a urcat de 4,3 ori, la229 mil. lei (54,8 mil. euro).

Principalele instalaţii din cadrul combinatului de laTârgu-Mureş au funcţionat în primul semestru la un grad de ocuparede peste 95%, potrivit raportului publicat de companie.

"Urmare a contextului economic favorabil existent în semestrul Idin 2011, concretizat prin creşterea semnificativă a cererii deîngrăşăminte şi a preţurilor, atât pe piaţa internă, cât şiexternă, în perioada raportată capacităţile de producţie alesocietăţii au funcţionat aproape la capacitate.

Spre deosebire de anii anteriori, când creşterea vânzărilor aveala bază mai mult cererea de la nivel internaţional, în 2011 cerereade pe piaţa internă a crescut mai puternic, respectiv cu 26,8% întermeni cantitativi.

Totuşi exporturile continuă să ocupe cea mai mare parte avânzărilor companiei, livrările pe pieţele externe urcând întermeni cantitativi cu 12,35%, la 362.000 de tone.

Cererea mai mare de pe piaţa internă vine în contextul în careomul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro,principalul concurent al Azomureş pe piaţa de îngrăşăminte, caredeţine circa 6 combinate, a decis anul acesta să închidă o partedintre capacităţile de producţie pe motiv că preţurile la gaze suntprea ridicate pentru a înregistra profit.

Gazele naturale reprezintă principala materie primă pentruproducătorii de îngrăşăminte şi preţul de achiziţie la producătoria crescut semnificativ faţă de anul trecut, când Guvernul a decissă subvenţioneze gazele pentru a susţine sectorul afectat de criză.În 2011 producătorii au primit gaze la un preţ format pe baza unuicoş din producţie internă, cât şi din import, în timp ce în 2010aceştia au primit gaze doar din producţia internă. Preţul gazelordin import este de circa două ori mai mare decât cel autohton, careeste stabilit de ANRE.

Instituţia a decis în iulie să majoreze preţul gazelor pentruconsumatorii industriali cu 10%, fapt ce ar putea afectarezultatele companiei în următoarele trimestre.

"Rezultatele Azomureş sunt foarte bune, dar nu sunt ieşite dintipare. Compania a derulat investiţii importante în ultima perioadăşi atât timp cât preţul la uree se va menţine la un nivel ridicatva raporta profituri bune", spune Adrian Danciu, analist la firmade brokeraj Broker Cluj.

După publicarea rezultatelor semestriale, analiştii firmei debrokeraj Target Capital au modificat recomandarea pentru acţiunileAzomureş din "menţinere" în cumpărare, şi au majorat preţul ţintăla nivelul de 0,996 lei/unitate, cu 20% peste cotaţia de ieri dinpiaţă a acestor titluri, de 0,8305 lei/unitate.

"Apreciem favorabile rezultatele companiei în primele şase luniale anului, acestea situându-se peste estimările din scenariulnostru din luna iulie. Dată fiind evoluţia rezultatelor companieiîn primul semestru şi oportunităţile care ar putea fi determinatede vânzările recente din pieţele de capital, precum şi potenţialulde evoluţie a titlurilor Azomureş, modificăm recomandarea dinmenţinere în cumpărare. Atragem atenţia totodată cu privire lafactorii de risc, în principal din plan macro-bursierinternaţional", spun analiştii Target Capital.

Titlurile Azomureş înregistrau ieri după publicarea rezultatelorun avans de peste 5% şi de la începutul anului au urcat cu peste75%, reprezentând una dintre cele mai bune evoluţii de pe bursă dinacest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO