Burse - Fonduri mutuale

Cu Sicomed, Zentiva ajunge la vanzari de 88 mil. euro

Cu Sicomed, Zentiva ajunge la vanzari de 88 mil. euro
06.03.2007, 18:03 38

Compania farmaceutica Zentiva a inregistrat anul trecut vanzari de 88 mil. euro pe piata locala, potrivit rezultatelor preliminare ale grupului ceh.
Din aceasta suma, circa 57 mil. euro au fost reprezentate de vanzarile de produse ale fostei companii Sicomed pe care au achizitionat-o la finalul anului 2005, ceea ce reprezinta 64,8% din total.
"Romania este in prezent a doua piata a Zentiva in ceea ce priveste vanzarile. In 2006, activitatea Zentiva din Romania a beneficiat de lansarea mai multor produse internationale, ceea ce ne-a permis sa valorificam platforma noastra comerciala extinsa", se arata in raportul grupului ceh, publicat ieri.
In trimestrul patru al anului trecut, cifra de afaceri raportata de Zentiva in Romania a fost de peste 25 mil. euro, fata de aproximativ 12 mil. euro in perioada similara din 2005.
Zentiva a lansat anul trecut pe piata locala medicamente precum Vasocardin, Atram, Rispen, Fokusin, Helicid, Tralgit, Coxtral, Recoxa, Calibrum si Ibalgin.
Produsele care se elibereaza pe baza de prescriptie cu cele mai mari vanzari din portofoliul Zentiva de pe piata locala au fost Simvacard, Extraveral si Rispen, Azitrox si Tralgit. Pe de alta parte, produsele cu cel mai rapid ritm de crestere au fost Tralgit, Azitrox, Fokusin si Simvacard.
Pe segmentul produselor CHC, cele mai mari vanzari le-au avut Algocalmin, Antinevralgic, Dicarbocalm si Paracetamol. Algocalminul ocupa de altfel pozitia a opta in topul celor mai bine vandute branduri ale Zentiva la nivel international, cu peste 13 mil. euro vanzari in 2006, fata de 11,5 mil. euro in 2005. La finalul anului 2006, numarul membrilor echipei comerciale a Zentiva din Romania a ajuns la 228 de la 111 in 2005.
Totodata, grupul ceh a anuntat ieri achizitia a 75% din actiunile unuia dintre principalii producatori de medicamente din Turcia pentru 460 mil. euro. In urma acestei tranzactii Zentiva urca pe locul trei in ierarhia jucatorilor de medicamente generice din industria farma de aici. Pana in 2010, Turcia ar putea deveni una dintre primele zece piete farmaceutice din lume, potrivit unor estimari citate de Zentiva.
Pe plan local, compania este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata farmaceutica locala, si ocupa la finalul anului 2006 locul sapte, cu o cota de piata de 5,2% potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania. Alti producatori locali sunt Terapia Ranbaxy, Antibiotice, Sindan si LaborMed. Dintre acestia, Antibiotice Iasi este singurul la care actionarul majoritar este statul roman prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Piata farmaceutica locala a atins anul trecut valoarea de 5,47 mld. Lei (1,55 mld. euro), in crestere cu 19,2%. Estimarile pentru principalii jucatori indica un ritm de crestere de circa 10-15% fata de 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO