Burse - Fonduri mutuale

Cum au ajuns patru fonduri de pensii Pilon II din România la o expunere de 784 milioane de lei la Banca Internaţională de Investiţii controlată de Rusia. Ce spune APAPR

Cum au ajuns patru fonduri de pensii Pilon II din...

Autor: Liviu Popescu

07.03.2022, 08:00 1981

♦ La 30 septembrie 2021 patru fonduri P2 aveau o expunere de 784 mil. lei ♦ La octombrie o tranşă de 174 mil. lei a ajuns la scadenţă ♦ Cele mai recente date arată că restul finanţării este în derulare.

„Achiziţiile bondurilor Interna­tional Investment Bank (IIB) au fost realizate de fondurile de pensii în condiţiile în care ratingul acestora era de nivel A (investment grade), statul român era implicat ca acţionar iar finanţările atrase erau direcţio­nate către companii din întreagă regiune, inclusiv România“, spune Aso­ciaţia Pentru Pensiile Admi­nis­trate Privat din România (APAPR).

Din rândul celor şapte fonduri Pilon II din România, la 30 septembrie 2021 patru fonduri –NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii, aveau investiţii în obligaţiuni ale International Investment Bank.

CEO-ul BCR Pensii este Radu Crăciun, cel care ocupă şi funcţia de preşedinte APAPR, iar CEO-ul NN Pensii este Andreea Pipernea, vicepreşedinte APAPR.

„În noul context politic, precizăm că nici IIB şi nicio persoană din conducerea acesteia nu fac obiectul sancţiunilor financiare impuse de comunitatea internaţio­nală.. Deciziile de investiţii şi gestionare a expunerilor pe orice emitent aparţin exclusiv admi­nistratorilor indivi­duali, având ca prioritate protejarea intereselor participanţilor“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO