Burse - Fonduri mutuale

Cum profită platforma Robinhood de boomul opţiunilor pe acţiuni

Business internaţional

Cum profită platforma Robinhood de boomul opţiunilor pe...

Autor: Eduard Ivanovici

03.11.2021, 16:30 300

Companiile de trading plătesc brokerilor câteva miliarde de dolari pe an pentru a executa ordine de opţiuni, promovând astfel o moda­litate riscantă de tranzacţionare a cărei popularitate a explodat în rândul micilor investitori, conform The Wall Street Journal.

Practica, numită „plată pentru fluxul de comenzi“ (payment for order flow) a făcut din opţiuni o sursă masivă de cash pentru companii precum Robinhood Markets şi TD Ameritrade. Astfel, firmele de brokeraj pot câştiga de două ori mai mult din ordinele pe opţiuni decât ar încasa din acţiuni.

În intervalul iunie 2020-iunie 2021, cei mai mari 11 brokeri de retail din Statele Unite au colectat 2,2 mi­liarde de dolari prin intermediul vânzărilor de opţiuni, cu 60% mai mult decât prin ordinele pe valori mobiliare. În aceeaşi perioadă, marii brokeri au primit, în medie, 16 cenţi per 100 de acţiuni ale ordinelor pe acţiuni ale clienţilor, comparativ cu 54 de cenţi pentru echivalentul ordinelor de opţiuni.

Deşi activităţile sunt legale şi există deja de câteva decenii, operaţiunile se confruntă cu un grad mai ridicat de reglementare ca urmare a freneziei declanşate de lanţul de magazine GameStop şi alte meme stocks. Securities and Exchange Commission (SEC – autoritatea americană de supraveghere financiară) evaluează plăţile în vederea fluxului de comenzi, iar preşedintele instituţiei, Gary Gensler, ia în considerare interzicerea practicilor.

Criticii spun că operaţiunile au remodelat modelul de business al brokerilor pentru a atrage un număr mai mare de activităţi din partea clienţilor, uneori prin aplicaţii asemănătoare jocurilor pe mobil. Totodată, clienţii fără experienţă ar putea să rişte tranzacţii pe care nu le înţeleg, expunându-se în faţa unor pierderi uriaşe.

Unii brokeri, precum Robinhood, susţin că practica a lărgit accesul către investiţii şi le-a permis să taie comisioanele la zero.

Opţiunile oferă posibilitatea de a vinde sau a cumpăra acţiuni la un anumit preţ şi la o anumită dată, putând fi folosite atât pentru speculă, cât şi pentru hedging (vânzare în lipsă). În medie, anul acesta fost tranzacţionate zilnic 38 de milioane de contracte cu opţiuni în Statele Unite, în creştere cu 31% faţă de 2020, constituind cel mai mare nivel din istorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO