Burse - Fonduri mutuale

Cuprom prefera sa importe cuprul decat sa-l produca in Romania

23.07.2009, 19:05 476

Producatorul de cupru Cuprom Romania, controlat de doi fosti bancheri ai Citigroup, Horia Simu si Horia Pitulea, a inchis in toamna anului trecut fabrica de rafinare a cuprului din Baia-Mare, care furniza principala materie prima catre producatorul de sarma din cupru detinut de companie la Zalau.

Totodata, conducerea a disponibilizat anul acesta toti cei 280 de angajati, motivand ca este mai ieftin sa importe cuprul de la grupul german Norddeutsche Affinerie, cel mai mare producator de cupru din Europa si al treilea la nivel mondial.

"Norddeutsche Affinerie plateste la fabrica din Sicilia un pret pentru electricitate de 25 de euro/kW. La fabrica din Bulgaria are un pret de 48 de euro/kW, iar la Baia Mare noi platim 70 de euro/kW. In aceste conditii este mult mai ieftin sa importam materia prima", a precizat Horia Simu, presedintele si principalul actionar al Cuprom.

Producatorul de cupru s-a confruntat pe parcursul ultimului an cu o volatilitate foarte ridicata pe piata cuprului, pretul metalului coborand in prima faza de la 9.000 de dolari/tona la 2.700 de dolari tona in ultimele trei luni ale anului trecut, pentru ca in prezent sa revina undeva la circa 5.000 de dolari/tona.

De asemenea, cererea pe piata s-a redus substantial ca urmare a crizei internationale, iar impotriva companiei a fost deschisa procedura de insolventa, la cererea creditorului Expert Consultancy, o firma de consultanta din Bucuresti. Instanta a desemnat totodata firma Activ Lichidator Iprurl ca administrator juridic provizoriu.

In perioada urmatoare, Cuprom va realiza un plan de reorganizare care va cuprinde valoarea datoriilor ce trebuie rambursate, perioada pe care se va face rambursarea si cum vor fi sustinute acestea prin activitatea companiei, urmand ca planul sa fie prezentat creditorilor Cuprom, care vor decide intr-un final daca este viabil sau nu. La acest moment, Horia Simu nu a dorit sa ofere detalii cu privire la ce ar putea include planul de reorganizare sau cat datoreaza societatea la banci.

Soarta Cuprom e in mainile creditorilor

La finele anului trecut, printre cei mai importanti creditori ai Cuprom se numarau Bancpost de la care compania a luat doua credite in valoare totala de 10,39 mil. euro, UniCredit Tiriac Bank, care a creditat societatea cu 15,5 mil. dolari (circa 11 mil. euro) si Citibank, in favoarea careia Cuprom a constituit garantii reale mobiliare in valoare de minim 22,9 mil. dolari (aproximativ 16,4 mil. euro). De asemenea, Cuprom are un credit de 6 mil. dolari contractat de la Piraeus Bank in 2007 si diferite facilitati de credit de la Raiffeisen Bank si Alpha Bank.

Din postura de procedura de insolventa, Cuprom nu poate apela la alte credite bancare si bancile nu au voie sa-si retraga facilitatile de credit pe care le-au acordat deja producatorului autohton. Proprietarul Cuprom spune ca statul ar putea ajuta compania sa supravietuiasca prin acordarea de garantii de stat sau prin stimularea consumului in economie.

Cuprom este controlata de Horia Simu si Horia Pitulea prin intermediul a sase fonduri inregistrate in Cipru.

Din 2007, Horia Simu si Horia Pitulea au realizat mai multe achizitii importante, printre care se numara compania de foraj Foradex Bucuresti, producatorul de sarma Cord Buzau si compania de constructii CCCF Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO