Burse - Fonduri mutuale

David Eathough: As fi surprins sa nu vad 6 listari in urmatorul an

David Eathough: As fi surprins sa nu vad 6 listari in urmatorul an

Davind Eathough, partener al casei de avocatura Badea Clifford Chance: Daca procedurile sunt prea complicate, investitorii straini nu vor intra pe piata, de aceea trebuie rezolvate cat mai repede aceste probleme, pentru ca ele franeaza dezvoltarea pietei. O bariera importanta o reprezinta comisioanele ridicate percepute de institutiile pietei in cadrul ofertelor publice initiale, care sunt descurajante pentru multi investitori.

22.08.2007, 18:03 15

Davind Eathough, partener al casei de avocatura Badea Clifford Chance, specializat pe piata de capital, sustine ca in perioada urmatoare se vor inmulti ofertele publice initiale derulate de companii romanesti, atat pe piata interna, cat si pe piata externa.
"Judecand dupa activitatea noastra, as fi surprins sa nu vad cel putin sase oferte publice initiale in urmatoarele 9-10 luni", a declarat Eathough pentru Ziarul Financiar.
El mai spune ca exista un interes tot mai ridicat din partea marilor banci de investitii pentru piata de capital romaneasca, fapt care a determinat intarirea prezentei Clifford Chance in Romania.
"Vedem un avantaj in a fi primii pe aceasta piata si vrem sa ne consolidam aceasta pozitie. Romania nu este o piata matura, abia a intrat in Uniunea Europeana, iar acest lucru a atras interesul marilor banci de investitii. Clientii nostri globali vor sa fim aici si intentionam sa folosim Bucurestiul ca un centru regional de unde sa ne extindem si pe piete invecinate, cum sunt Turcia, Grecia, Bulgaria sau Croatia", a explicat Eathough.
Potrivit acestuia, interesul ridicat al clientilor pentru piata romaneasca va determina cresterea echipei de avocati de la Bucuresti.
"Nu vrem sa atragem mai multi clienti, insa ne trebuie mai multi avocati la Bucuresti si angajam agresiv. Estimam o crestere a activitatii pe segmentul pietei de capital, unde vrem sa mai aducem 2-3 avocati specializati", spune Eathough.
"Principala problema a pietei de capital din Romania este lichiditatea scazuta, iar pentru a avea lichiditate sunt necesare listari de companii mari", considera partenerul Clifford Chance.
Din punct de vedere legislativ si operational, minusurile pietei de capital din Romania sunt, in opinia lui Eathough, lipsa unor reglementari privind tranzactionarea GDR-urilor (Certificate Globale de Depozit), lipsa flexibilitatii in vanzarea de actiuni, in special in ceea ce priveste actiunile primite in cadrul ofertelor publice initiale si in cadrul majorarilor de capital, imposibilitatea alocarii discretionare in cadrul IPO-urilor si absenta unui sistem de clearing conectat la nivel european.
Autoritatile pietei de capital au initiat proiecte pentru a rezolva o parte din aceste probleme, cum ar fi introducerea drepturilor de alocare care sa dea posibilitatea vanzarii imediate a actiunilor din IPO-uri si majorari de capital sau interconectarea Depozitarului Central cu institutii similare din Europa, insa potrivit lui Eathough, aceste probleme ar trebui rezolvate cat mai repede, pentru ca reprezinta piedici in calea venirii investitorilor straini pe piata romaneasca.
"Daca procedurile sunt prea complicate, investitorii straini nu vor intra pe piata, de aceea trebuie rezolvate cat mai repede aceste probleme, pentru ca ele franeaza dezvoltarea pietei. De asemenea, o bariera importanta o reprezinta comisioanele ridicate percepute de institutiile pietei in cadrul ofertelor publice initiale, care sunt descurajante pentru multi investitori", sustine Eathough.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO