Burse - Fonduri mutuale

Delistarea Asirom, tot suspendata

11.09.2006, 19:19 21

Fondurile de investitii actionare ale companiei de asigurari Asirom Bucuresti au mai castigat o lupta in razboiul cu actionarul majoritar al companiei, InterAgro, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul companiei in ceea ce priveste o hotarare anterioara de suspendare a procedurilor de delistare (ordonanta presedintiala) pana la o decizie definitiva in privinta legalitatii acestei operatiuni, conform unuia din avocatii Broadhurst, Ionut Dobrinescu.
"Este o informatie noua pentru mine. Va trebui sa discut cu avocatii", a spus ieri Boris Schneider, directorul Asirom.
Principalii actionari minoritari, QVT Fund si Broadhurst Investments, care detin 12,2% si, respectiv, 14,9% din actiunile Asirom, au cerut in instanta declararea nulitatii hotararii AGA de delistare a companiei pe motiv ca aceasta a incalcat prevederile legale, solicitand ulterior si suspendarea delistarii pana la pronuntarea unei decizii definitive.
In procesul inceput de cele doua fonduri de investitii s-au alaturat si alti actionari ai Asirom, printre care fondul de investitii american Firebird si AVAS, care detine un pachet de 6,4% si care intentiona sa vanda pachetul pe bursa. Fondul de investitii Broadhurst a demarat saptamana trecuta o actiune in raspundere impotriva unora dintre administratorii Asirom. Este vorba de o procedura juridica prin care fondul incearca sa recupereze de la administratorii Asirom o serie de prejudicii pe care sustine ca acestia le-ar fi adus Asirom. Mai multi fosti sau actuali membri ai conducerii companiei au fost chemati la o "conciliere". Printre acestia se numara Angela Toncescu, actualul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), fost presedinte al Asirom in perioada 1997-2004, actualul presedinte, Nicolae Iliuta si Ioan Niculae, care controleaza Asirom prin intermediul InterAgro. Acestia nu au putut fi contactati ieri. Fondul de investitii sustine ca tranzactia prin care Asirom a preluat o alta companie de asigurari, Concordia Romana, ar fi fost dezavantajoasa pentru Asirom.
Pe de alta parte, patru societati de administrare a fondurilor de investitii au solicitat vineri Bursei de Valori reluarea tranzactionarii actiunilor Asirom pe piata, acestea fiind suspendate dupa ce actionarii au decis delistarea. Cele patru societati au sub administrare active in valoare de peste 70 mld. dolari. Este vorba de QVT, Julius Baer, Firebird si Metzler Investment. Cele patru sustin ca suspendarea de la tranzactionare a Asirom contravine practicilor europene in domeniu. Actiunile Asirom erau listate pe piata RASDAQ a Bursei de Valori (BVB).
Reprezentantii BVB explicau insa saptamana trecuta ca o eventuala reluare a tranzactionarii ar putea permite actionarilor Asirom sa isi vanda actiunile pe Bursa si in acelasi timp sa ceara si companiei contravaloarea acestora in cadrul procesului de delistare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO