Burse - Fonduri mutuale

Delistarile fac jocul pe piata RASDAQ

30.04.2003, 00:00 17

Delistarea producatorilor de ciment de pe piata RASDAQ a fost principalul factor care a determinat primele locuri in clasamentul societatilor de brokaraj. Target Capital, fosta Aureola 06, societatea pentru care anul trecut.
A fost suficienta o singuta tranzactie pentru a ocupa primul loc in clasamentul brokerilor, a inregistrat in aprilie transferuri in valoare de 55 miliarde de lei, din care 52 miliarde de lei din o oferta publica de preluare. Socieatatea a fost intermediarul ofertei lansata de grupul german Heilderberg pentru toate actiunile Moldocim Bicaz pe care nu le detinea. Titlurile transferate in cadrul ofertei au totalizat 31 miliarde de lei. Target Capital va intermedia si ofertele ce vor fi lansate de Heilderberg pentru delistarea altor doi producatori de ciment: Casial Deva si Romcif Fieni.
ING Securities, se mentine si in aceasta luna pe primul, loc al societatilor de brokaraj de la inceputul anului datorita ofertei lansata de grupul francez Lafarge in luna martie pentru delistarea producatorului roman de ciment Romcim de pe piata de capital. Francezii au reusit sa atraga atunci actiuni in valoare de 227 miliarde de lei, iar ING Securities a inregistrat tranzactii in valoare de 248 (7,4 milioane de dolari), De la inceputul anului valoarea tranzactiile din piata intermediate de societate a fost mai mica de un milion de dolari.
Din punctul de vedere al tranzactiilor realizate in piata, primul loc este ocupat de Alpha Finance, societatea de brokeraj a bancii cu capital grecesc Alpha Bank. In primele patru luni ale anului Alpha Finance a intermediat transferuri in valoare de peste 2 milioane de dolari (74, 2 miliarde de lei), iar valoarea acestora este repartizata aproximativ egal pe cele patru luni. "Foarte putini dintre investitorii nostri sunt romani. Cei mai multi sunt straini si au o strategie de inveastii pe termen mediu si lug. Ce-i drept este greu sa faci speculatii pe piata RASDAQ, unde lichiditatea este destul de redusa," a comantat Florin Aldea, directorul societatii de brokeraj. Alpha Finance lucreaza doar prrin intermediul sediului din Bucuresti si se adreseaza in general clientilor de talie importanta.
In luna aprilie se remarca ascensiunea societatiui Super Gold Invest din Pitesti, care a interemdiat tranzactii in piata in valoare de 32 miliarde de lei (aproape un milion de dolari), adica de trei ori mai mult fata de tranzactiile intermediate pe intreg parcursul anului trecut.
Valoarea tranzactiilor din primele patru luni de pe piata RASDAQ a fost de 1.050 miliarde de lei , dar cea mai mare parte a acestota s-a datorat ofertelor publice si tranzactiilor speciale. Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia cotatiilor tuturor actiunilor tranzactionate pe piata a urcat cu 6% fata de nceputul anului, crestere dubla fata de cea a indicelul BET de la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO