Burse - Fonduri mutuale

Depozitarii fondurilor mutuale se pregatesc de startul pensiilor private

09.02.2007, 19:07 17

BCR si BRD sunt principalii depozitari ai activelor fondurilor deschise de investitii romanesti, cele doua banci depozitand active nete care depasesc valoarea de 350 de milioane de lei (100 mil. euro), conform datelor oferite ZF de administratorii fondurilor mutuale.
Perspectiva deschiderii noilor fonduri de pensii, care vor detine active de miliarde de euro, face activitatea de depozitare o posibila linie de business pentru banci.
Cum comisioanele care le platesc lunar fondurile pentru depozitare se ridica la 0,02-0,03% lunar din valoarea activelor, cele sase banci prezente pe aceasta piata incaseaza de la fondurile mutuale venituri totale in jurul a jumatate de milion de euro anual.
Depozitarea activelor fondurilor de investitii se numara printre obiectele de activitate ale principalelor banci. Bancile depozitare au rolul de a verifica periodic valoarea activelor detinute de fondurile de investitii calculata de administratori si de a pastra in custodie activele acestora.
Pe langa fondurile mutuale, bancile mai depoziteaza si activele SIF-urilor si ale fondurilor inchise de investitii prezente pe piata, cel putin unul dintre acestea functionand in afara sferei de supraveghere a CNVM si despre care nu exista date exacte privind activele.
Topul bancilor depozitare este condus de BCR, cu o cota de piata de 30%, si de BRD, detinatoare a 28 de procente din piata dupa valoarea activelor la finalul anului trecut. BCR si BRD au facut rocada in topul depozitarilor la inceputul acestui an, dupa ce doua fonduri ale Certinvest au trecut de la BRD la BCR.
BRD este prima banca din sistem care a obtinut de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Privare autorizatia de depozitar pentru fonduri de pensii, insa reprezentantii comisiei spun ca sunt siguri ca acesteia ii vor urma si alte banci
La scurta distanta fata de cele doua urmeaza in topul bancilor depozitare Bancpost, cu o cota de piata de 20% si active nete depozitate in valoare de 128,723 mil. lei (38 mil. euro). Raiffeissen si HVB Tiriac sunt ocupantele locurilor 4 si 5, cu active nete depozitate in valoare de 61,724 milioane de lei (18 mil. euro), respectiv 59,694 mil. lei (17 mil. euro). Cele 19,78 mil. lei (5 mil. euro) in active nete depozitate de ING Bank ii aduc depozitarei o cota de piata de 3% si ultimul loc in clasamentul bancilor depozitare.
Banca Comerciala Romana este depozitarul unor active nete de 194,8 milioane de lei (57 mil. euro). Portofoliul de fonduri cuprinde activele fondurilor omonime, BCR Clasic, Dinamic si Expert, Tezaur si Intercapital.
Depozitara a sase fonduri de investitii diversificate, dintre care FCEx, Concerto, Star Focus, Capital Plus si Fortuna Clasic, a trei fonduri de actiuni (Star Next, BT Maxim, Omninvest) si a fondurilor monetare Stabilo si Simfonia 1, BRD certifica periodic valoarea activelor nete detinute de fondurile de investitii, care ating valoarea de 181,7 milioane de lei (53 mil. euro).
Bancpost pastreaza in custodie activele a doua fonduri diversificate (Bancpost Active Balanced si Transilvania) si a fondului de actiuni Napoca, administrat de Globinvest.
Raiffeissen detine o cota de piata de 10%, in calitate de depozitar al unor active nete care se ridica la valoarea de 61,724 de milioane de lei provenite de la fondurile de investitii care apartin aceluiasi grup Raiffeisen - Benefit si Prosper.
Fondurile de investitii Europa Obligatiuni, KD Maximus, Premio si Active Dinamic, care au incheiat contractul de depozitare cu HVB Bank, asigura bancii o cota de piata de 9 procente.
Pe ultimul loc se situeaza ING Bank, care depoziteaza activele nete ale fondurilor Integro, Vanguard Protector si FON.
Pe piata de fondurilor de investitii din Romania are loc o tendinta de internalizare a serviciilor de depozitare in cadrul aceluiasi grup financiar.
Astfel ca fondurile de investitii au ca depozitar banca-mama a grupului. Fondurile de investitii BCR Clasic, Dinamic, Expert sunt administrate de exemplu de societatea BCR Asset Management si au ca depozitar BCR. Bancpost depoziteaza, alaturi de activele fondurilor Transilvania si Napoca, activele fondurilor grupului, Active Balanced si Bancpost Plus.
Situatia este similara si in cazul grupului Raiffeissen. Aceasta situatie este o modalitate de mentinere a profitului in interiorul grupului. Interesele investitorilor nu sunt afectate, iar societatea de administrare beneficiaza de o serie de avantaje, printre care reducerea comisionului de depozitare.
Raiffeissen Bank percepe, de exemplu, un comision lunar de 0,02% pentru depozitarea activelor Benefit si Prosper, care apartin aceleiasi familii financiare. Mihail Ion, presedinte al Raiffeissen Asset Management, sustine ca aceasta practica este intalnita si pe alte piete. Legislatia romana nu interzice societatilor de administrare a investitiilor sa isi aleaga un depozitar din afara grupului financiar din care fac parte, singura precizare fiind ca depozitarul sa fie autorizat de CNVM.
Depozitarele activelor fondurilor inchise de investitii sunt ING Bank (pentru DepFa Romania care detine active nete in valoare de 164 de milioane de lei/48 mil. euro), Bancpost pentru Fondul de Actiuni Privat si Fondul Privat Comercial cu active in valoare de 25 de milioane de lei (7,3 mil. euro). BRD depoziteaza activele in valoare de 7,832 mil. lei (2,3 mil. euro) ale fondului inchis de actiuni BT Invest.
Activele societatilor de investitii financiare (SIF) se impart din punctul de vedere al bancii depozitare intre ING Bank si BRD. SIF Banat-Crisana (active nete in valoare de 1,516 mld. lei/450 mil. euro), Transilvania (1,566 mld. lei/460 mil. euro) si Oltenia (1,997 mld. lei/590 mil. euro) au fost preluate de la ABN Amro de ING Bank, care depoziteaza din luna iunie active in valoare de 5,079 mld. lei (1,5 mld. euro). SIF Muntenia, cu active nete de 1,306 mld. lei (386 mil. euro), are depozitar BRD SG, la fel si SIF Moldova, cu active nete de 1,357 mld. lei (401 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO