Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central e în liga campionilor, iar bursa se chinuie în divizia B

Depozitarul Central e în liga campionilor, iar bursa se chinuie în divizia B

Adriana Tănăsoiu îl are în dreapta sa pe Mario Draghi, preşedintele BCE, fiind singurul oficial din Europa Centrală şi de Est care a semnat acordul de aderare la platforma unică de decontare

Autor: Roxana Pricop

10.05.2012, 00:05 1628

Depozitarul Central, condus de Adriana Tănăsoiu, a pus România în liga europeană a pieţelor de capital alături de jucători de calibru precum Germania şi Italia după ce a semnat marţi la Frankfurt acordul de aderare la platforma de decontare Target2Securities (T2S).

Depozitarul Central este principala instituţie de decontare a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa locală de capital şi este controlat de Bursa de Valori Bucureşti. Prin aderarea la T2S, Depozitarul Central va oferi aceleaşi condiţii posttranzacţionare precum cele de pe pieţele mature ale Europei.

În schimb, bursa de la Bucureşti este foarte departe de standardele pieţelor vest-europene şi nu se poate compara nici măcar cu pieţele mai mari din regiune, precum Polonia, Ungaria şi Cehia, din cauza lichidităţii foarte scăzute şi a lipsei listărilor. Pe bursa de la Bucureşti se tranzacţionează zilnic acţiuni în valoare de 5-10 mil. euro, în timp ce în Polonia media zilnică a tranzacţiilor este de peste 100 mil. euro, iar la Frankfurt, Paris sau Londra tranzacţiile zilnice sunt de ordinul miliardelor de euro.

Marţi 8 mai, la Frankfurt, la evenimentul ce a marcat semnarea acordului au participat nume grele ale finanţelor europene în frunte cu Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, conducătorii Monte Titoli, depozitarul deţinut de Bursa de Valori de la Londra, Clearstream Banking, depozitarul Deutsche Börse, şi nu în ultimul rând Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central al Bursei de Valori Bucureşti. Preţ de câteva ore, Depozitarul Central din România a fost pe aceeaşi treaptă cu instituţiile omoloage de pe pieţele mature ale Europei, a fost apreciat şi felicitat pentru progresele făcute, în condiţiile în care bursa de la Bucureşti rămâne încă un jucător minor în Europa din cauza lichidităţii reduse şi a penuriei de listări. Adriana Tănăsoiu a semnat alături de Mario Draghi, preşedintele BCE, acordul de aderare la T2S, platforma de decontare condusă de BCE menită să creeze o piaţă unică de decontare în Europa. România s-a numărat printre primii nouă semnatari ai acordului, alături de Germania, Italia, Spania, Danemarca, Luxemburg, Belgia, Grecia, şi va face parte din primul val de aderare. Platforma ar putea deveni operaţională în 2015.

Citeşte şi Depozitarul Central a semnat acordul cadru pentru aderarea la platforma paneuropeană de decontare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO