Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central se aliază cu BNR pentru a ieftini decontările în valută

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central

19.07.2010, 23:41 54

Decontarea operaţiunilor internaţionale cu instrumentefinanciare (acţiuni şi obligaţiuni), în euro, va putea fi realizatăîncepând din 2011, prin intermediul Băncii Naţionale (BNR), fără amai apela la băncile comerciale, ceea ce va duce la reducereacosturilor de decontare transfrontalieră şi la diminuareariscurilor.

"Anul viitor, BNR va implementa componenta Target 2 - sistemulpaneuropean de decontare a plăţilor în euro. Vom încerca împreunăcu Depozitarul Central să găsim cele mai bune soluţii pentrudecontarea tuturor operaţiunilor cu instrumente financiare, înfuncţie de cerinţele pe care le vor exprima pieţele", a declaratieri Răzvan Vartolomei, director adjunct al Direcţiei Plăţi dinBNR.

BNR se va conecta la sistemul Target 2 în trimestrul al treileaal anului viitor, astfel că din trimestrul al patrulea DepozitarulCentral va putea face decontările în euro prin intermediul BNR,fără a mai apela la băncile comerciale, pentru acţiuni şiobligaţiuni corporative şi municipale, potrivit Adrianei Tănăsoiu,directorul general al Depozitarului Central. Ea spune că astfeldecontările transfrontaliere vor fi mai simple, dar şi mai ieftinepentru investitori.

Depozitarul Central realizează operaţiunile de decontare şicompensare aferente tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuniderulate pe Bursă. În ultima perioadă, interesul investitorilorlocali pentru achiziţia de acţiuni ale companiilor străine acrescut, Depozitarul Central realizând deja mai multe decontăritransfrontaliere cu acţiuni ale unor companii precum BP, CEZ sauDeutsche Boerse.

Pentru facilitarea tranzacţiilor transfrontaliere şi reducereacosturilor pe care investitorii le suportă pentru operaţiunile pebursele externe, Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează sălanseze în 2014 o platformă unică de decontare - Programul Target 2Securities (T2S). După implementarea acestui sistem vor existareguli unice, preţ unic şi un tratament egal al tuturordepozitarilor pe o singură platformă europeană de decontare.

"T2S nu este un singur depozitar central. Nu cred că un singurdepozitar central în Europa este un lucru bun. Va fi un sistem unicde decontare, care va facilita accesul la tranzacţiitransfrontaliere. Ajutăm atât depozitarii centrali mari, cât şi pecei mici, oferind aceleaşi tarife pentru toţi", a declaratJean-Michel Godeffroy, preşedintele Comitetului de implementare aProgramului T2S.

Costurile pe care un investitor le suportă pentru o tranzacţietransfrontalieră în Europa variază între 2 şi 3 euro, iar prin T2Svor fi "cam 15 cenţi, plus alte costuri", astfel că tariful vaajunge la 19 cenţi, a mai spus Godeffroy.

Reprezentanta Depozitarului Central a precizat că prin acestsistem european unic de decontare se încurajează tranzacţiiletransfrontaliere, inclusiv ale străinilor pe piaţa locală. "Fiindmai uşor şi mai ieftin de realizat aceste operaţiuni, este normalca în timp volumul decontărilor să crească."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO