Burse - Fonduri mutuale

Din nou liniste pe SIF-uri

15.11.2005, 18:51 17

Actiunile SIF au reusit sa termine sedinta de ieri in jurul preturilor de vineri, chiar daca la deschidere cursurile lor erau cotate mai jos. Lichiditatea titlurilor SIF Oltenia si Moldova a fost in crestere, cu acestea derulandu-se tranzactii in fiecare caz de peste 5,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Actiunile SIF Oltenia au fost cotate la inchidere la 2,23 lei/actiune, acelasi nivel de vineri, in timp ce cursul SIF Moldova a inchis putin mai jos, la 1,92 lei/actiune, in scadere cu 0,5%.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati, a consemnat o apreciere nesemnificativa. Si restul indicilor care urmaresc companiile de la Bursa au inregistrat cresteri usoare, de cate 0,5%.

Brokerii au pareri impartite in ceea ce priveste evolutia pe termen scurt a SIF-urilor. Unii dintre ei cred ca aceste titluri isi vor depasi in perioada imediat urmatoare maximele istorice de la finalul lui octombrie, in timp ce altii cred ca pana la finalul acestei luni SIF-urile vor stagna in jurul preturilor actuale.

"Eu nu cred ca vor reusi sa-si depaseasca maximele istorice pana la finalul acestei luni. Nu sunt motive, intelegand prin asta diverse informatii ce pot aparea in continuare, care ar putea da un impuls mai puternic cumparatorilor si, in acelasi timp, nu sunt nici motive care sa determine o presiune din partea vanzatorilor. Probabil, pana la finalul lunii, SIF-urile vor sta in jurul preturilor actuale, pe care le consider niveluri de echilibru, bineinteles cu oscilatii de 1-2%, pana la 3%", considera Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest.

Alti brokeri cred ca SIF-urile ar putea inregistra cresteri ceva mai consistente in continuare, suficiente cel putin pentru a stabili noi recorduri de pret.

"Pe SIF-uri asistam in prezent la miscari de acumulare, nu de distributie. Investitorii s-au obisnuit cu preturile actuale. Problema e ca nu sunt vanzatori la aceste niveluri de pret, nu ca ar lipsi cumparatorii. Vor mai fi corectii pe SIF-uri, dar totusi, pe termen scurt, eu cred ca SIF-urile isi vor depasi maximele de la finalul lui octombrie. Comparativ cu celelalte actiuni, cresterile inregistrate de SIF-uri de la inceputul anului sunt enorme, dar trebuie sa ne uitam si la participatiile pe care le detin aceste societati, la randamentele obtinute de pe urma investitiilor facute, care, cel putin in cazul SIF Oltenia si Moldova, cele mai active pe piata de capital dintre SIF-uri, arata in mod clar ca aceste actiuni mai au loc de crestere in continuare", crede Dragos Rosu, trader la societatea de brokeraj Finans Securities.

Lichiditatea pe piata a continuat ieri sa se mentina la un nivel scazut. In conditiile unor tranzactii mai reduse, au mai inregistrat cresteri ieri si actiunile Bancii Transilvania care au urcat cu 1,7%, dar si cele ale Petrom, care au castigat 1,2%.



SIF Banat-Crisana a luat 5% din Biofarm

Societatea de investitii financiare Banat-Crisana a fost raportata cu o detinere de 5,4% in cadrul producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti. In cadrul Biofarm mai au participatii semnificative si alte doua SIF-uri: Oltenia si Moldova.



Zentiva nu va majora oferta pentru preluarea Sicomed

Compania farmaceutica Zentiva nu intentioneaza sa mareasca oferta facuta in cadrul Bursei de Valori Bucuresti pentru preluarea integrala a Sicomed, a afirmat Peter Sulc, director financiar in cadrul companiei cehe, in ciuda faptului ca unii dintre minoritari contesta pretul oferit. "Oferta pe care am facut-o este in concordanta cu legile in vigoare in Romania, inclusiv cu reglementarile Bursei de Valori Bucuresti, fiind aprobata de Comisia Nationala de Valori Mobiliare. Oferta noastra reprezinta o propunere atractiva pentru actionari. Nu intentionam sa ridicam sau sa modificam in vreun fel oferta actuala", a precizat Sulc. Reprezentantii fondului american de investitii QVT, unul dintre actionarii minoritari, au declarat ca pretul ar trebui sa fie mai mare daca se ia in calcul pretul in dolari promis si evolutia cursului leu/dolar. Reprezentantii fondului au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca au trimis o scrisoare catre CNVM in care solicita invalidarea ofertei Zentiva. Cehii de la Zentiva au preluat in octombrie de la mai multe fonduri de investitii vehicului de investitii Venoma Holdings, care detine 51% din Sicomed pentru 102 milioane de dolari (85 de milioane de euro), pretul actiunilor Sicomed

dublandu-se in ultimele sase luni pe fondul informatiilor privind preluarea. De la preluare, actiunile Sicomed au trecut la Bursa peste pretul oferit de cehi in cadrul ofertei publice de preluare, pe fondul sperantelor investitorilor privind o posibila majorare a pretului din oferta sau un posibil esec al cehilor de a delista compania.



Piata RASDAQ

Inainte de trecerea la BVB, pe parcursul sedintei de ieri de pe Rasdaq actiunile Biofarm au mai castigat 2,5%.

Pe fondul presiunii la cumparare si a ordinelor putine de vanzare din piata cotatia titlurilor Biofarm a urcat in primele minute ale sedintei pana la un maxim zilnic de 0,55 lei/actiune in conditiile in care primele transferuri

s-au efectuat la un pret de 0,53 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Biofarm a fost de peste 2,6 mil. lei (717.000 de euro), reprezentand 56,5% din rulajul pietei. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,5489 lei/actiune, mai mare cu 2,5% fata de ultima sedinta a saptamanii trecute. Ultima cotatie la care s-au derulat transferuri cu titlurile produ-catorului bucurestean de medicamente a fost de 0,55 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bursiera a societatii este de 197,6 mil. lei (54,5 milioane de euro).

Celalalt emitent care nu se va mai tranzactiona de maine pe Rasdaq, urmand sa fie transferat pe BVB, operatorul portuar Socep Constanta, a avut o evolutie contrara. Dupa cresterea accentuata din ultimele sedinte investitorii au considerat ca a venit momentul sa-si marcheze profitul, coborand astfel cotatia titlurilor Socep pana la un minim zilnic de 0,25 lei/actiune. La acest nivel au revenit pe piata si cumparatorii, ultimul transfer cu actiunile operatorului portuar din Constanta efectuandu-se la un pret de 0,268 lei/actiune, in scadere cu 1,1% fata de sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 92,02 mil. lei (25,4 milioane de euro). Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu titluri Socep a fost de peste 127.000 de lei (35.000 de euro), fiind cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I.

Lichiditatea in crestere a societatii Romportmet Galati a facut ca pretul titlurilor operatorului portuar sa atinga pe parcursul sedintei de ieri un maxim zilnic de 6,3 lei/actiune. La acest nivel au aparut insa in piata ordine mai importante de vanzare, conditii in care ultimul transfer cu actiunile Romportmet s-a efectuat la un pret de 6,1 lei/actiune, egal cu cotatia de referinta stabilita la sfarsitul saptamanii trecute. Operatorul portuar din Galati a fost cel mai tranzactionat emitent de la Categoria a II-a, realizand un rulaj zilnic de 43.700 de lei (12.000 de euro).

Cei mai fericiti au fost ieri detinatorii de titluri Ductil, pretul acestora crescand pe fondul unei puternice presiuni la cumparare cu peste 15,4%. Pe parcursul sedintei cotatia actiunilor producatorului de electrozi a urcat treptat de la 0,65 lei/actiune pana la 0,71 lei/actiune, ultimul transfer cu titluri Ductil efectuandu-se la un nivel de 0,7 lei/actiune.

In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,7084 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind in prezent de 128,8 mil. lei (35,5 milioane de euro). Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Ductil a fost de 1,15 mil. lei (317.000 de euro).

catalin.ciocan@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels