Burse - Fonduri mutuale

Doar o alta zi slaba la Bursa

19.04.2001, 00:00 10



Bursa de Valori a avut ieri o alta zi slaba. Chiar daca in crestere la nivelul preturilor, valoarea tranzactiilor nu a avut darul de a entuziasma brokerii care trebuie sa imparta comisioanele unor tranzactii zilnice de maxim trei miliarde de lei.

Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 3,99 miliarde de lei, insa datorita inchiderii unei oferte publice de cumparare, in valoare de 2,11 miliarde de lei.

Nici una din actiunile importante ale Bursei nu inregistrat cresteri spectaculoase. Mai mult, una din actiunile de la care brokerii asteptau cresteri inca un timp, Antibiotice Iasi, au scazut in timpul zilei cu 5-6% in comparatie cu inchiderea zilei anterioare. Spre finalul sedintei, insa, pretul si-a revenit spre 1.780 de lei, adica o cotatie cu doar 0,6% mai mica decat in ziua anterioara.

"Actiunile Antibiotice au scazut pentru ca a fost un investitor care a decis sa vanda cu orice pret. Oricum, titlurile producatorului de medicamente isi continua evolutia specifica, lipsita de lichiditate. Cred ca scaderea de astazi este una temporara si ca ceea ce va urma este o crestere", a declarat Alin Brendea, trader la Prime Tranzaction.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni Antibiotice a fost pana in final de 17 milioane de lei.

Celalalt producator de medicamente listat la categoria a doua a Bursei, Terapia Cluj Napoca, a avut de asemenea o zi anosta, neinregistrand oscilatii la nivelul pretului de inchidere. Actiunile sale au fost implicate in tranzactii valorand doar 22 milioane de lei, iar cotatia de inchidere a fost de 1.710 lei.

"Daca despre Antibiotice se poate spune ca a fost un investitor care a incercat sa ridice cotatia spre sfarsitul sedintei catre nivelul din ziua anterioara, despre Terapia nu se poate spune nimic pentru ca lichiditatea a fost extrem de scazuta", a declarat Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.

Actiunile celui de-al treilea producator de medicamente listat la Bursa au crescut cu 3,6% pana la 2.900 de lei dar pe o valoare a tranzactiilor de doar 10 milioane de lei.

Banca Transilvania a fost una dintre vedetele zilei din punct de vedere al lichiditatii (tranzactii de aproape 380 de milioane de lei), dar nu a reusit nici ieri sa depasaesca pragul de 1.400 de lei, devenit deja psihologic.

Pretul de inchidere al zilei de ieri in cazul actiunilor bancii a fost de 1.380 de lei, mai mic cu doar 0,7% in comparatie cu ziua anterioara.

"Banca Transilvania nu a evoluat astazi spectaculos din punct de vedere al pretului, dar lichiditatea a fost buna. Oricum, in piata, majoritatea ordinelor de vanzare sunt afisate la peste 1.400 de lei, ceea ce ma face sa cred ca actiunile bancii o sa creasca daca depasesc acest prag", afirma Alin Brendea, trader la Prime Tranzaction.

In final, numarul actiunilor tranzactionate a fost de 232.000.

Oltchim Ramnicu-Valcea a continuat cresterea spectaculoasa de cu o zi in urma, dar cu un procent mult mai mic, 1,4%. Cotatia a crescut in cursul zilei pana la 820 de lei, dar a coborat in final la 750 de lei.

"Actiunile Oltchim au continuat sa creasca chiar si dupa ce cu o zi in urma au fost pur si simplu "rase din piata". Este clar ca cineva este interesat sa cumpere", a declarat Brendea.



In sedinta de tranzactionare de miercuri a pietei extrabursiere valoarea totala a tranzactiilor a scazut la 2,01 miliarde de lei de la 6,7 miliarde de lei in sedinta precedenta. Volumul tranzactiilor a fost de 1,53 milioane de actiuni. Au fost efectuate 239 tranzactii, pentru actiunile a 162 de societati.

Cele mai tranzactionate societati au fost Comprest Bucuresti cotata la 500 lei/actiune, Alutus Ramnicu Valcea pentru care cotatia medie a fost de 11.500 lei/actiune si Petrom Aviation, care se mentine de o perioada buna in topul tranzactiilor. Petrom Aviation a fost cotata la 1.800 lei/actiune.

Indicele RASDAQ a crescut cu 0,07% la 728,43 puncte. Actiunile Comprest Bucuresti s-au clasat pe primul loc in topul celor mai tranzactionate titluri datorita unei tranzactii speciale.

Prin acesta operatiune s-au transferat 700.985 de actiuni, in valoare totala de 350 milioane de lei. Pretul tranzactiei a fost de 500 de lei/actiune, acelasi cu pretul mediu stabilit in sedinta de marti.

In sedinta de ieri, o evolutie buna a fost inregistrata de titlurile emise de Napolact Cluj. Aceste actiuni s-au apreciat cu 3,51%, ajungand la 5.900 lei/actiune, pret la care s-au incheiat toate operatiunile din aceasta sedinta, in valoare de 102 milioane de lei.

Actiunile societatii Petrom Aviation au inregistrat o depreciere usoara, de 4,48%, pe o lichiditate ridicata. Operatiunile cu cele 62.550 de titluri s-au realizat intre 1.800 lei si 2.050 lei/actiune, iar pretul mediu s-a stabilit la 1.967 lei/actiune.

O scadere accentuata, de aproape 18%, a fost consemnata pentru actiunile Diana Forest, pretul mediu stabilindu-se la 14.230 lei/actiune, dupa o singura operatiune realizata la 18.500 lei/actiune.

Actiunile Fondului Oamenilor de Afaceri, fostul FMOA, care este administrat de SAFI Invest s-a mentinut stabil la pretul de 5.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost foarte redusa, de numai 285 de mii de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO