Burse - Fonduri mutuale

Drepturile de alocare, avizate inainte de oferta Transgaz

02.11.2007, 21:59 22

Oferta publica initiala in vederea listarii Transgaz Medias ar putea fi prima operatiune de acest fel in cadrul careia investitorii vor primi, pe langa actiuni, si drepturi de alocare cu ajutorul carora sa-si marcheze eventualul castig obtinut din oferta inainte de inceperea tranzactionarii actiunilor pe Bursa.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat miercuri tranzactionarea drepturilor de alocare, valori mobiliare negociabile emise pe termen scurt, in baza carora detinatorul poate tranzactiona actiunile pe care le va obtine in urma participarii la o majorare de capital.
Noile instrumente vor scuti investitorii care subscriu in ofertele publice initiale de o asteptare care poate dura si cateva luni intre inchiderea ofertei si prima zi de tranzactionare a actiunilor pe Bursa, fiind un inlocuitor pentru actiunile propriu-zise.
Prospectul de oferta publica initiala trebuie sa cuprinda referire si la drepturile de alocare, in cazul in care o companie vrea sa distribuie astfel de instrumente. Prospectul pentru oferta Transgaz a fost transmis CNVM inainte de aparitia avizului Comisiei.
Drepturile de alocare se vor tranzactiona la categoria de drepturi a Bursei de Valori, tranzactionarea lor incepand imediat ce compania emitenta va depune cererea de listare.
"Oferta Transgaz ar putea fi prima in cadrul careia vor fi utilizate drepturile de alocare. Acestea vor incepe sa fie tranzactionate imediat ce compania va depune cererea de listare, dupa incheierea ofertei publice", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
Drepturile de alocare sunt emise atasat actiunilor si revin, ulterior inchiderii perioadei de derulare a ofertei publice initiale primare de vanzare, persoanelor care au subscris si platit integral actiuni in cadrul perioadei de exercitare a dreptului de preferinta, precum si in cadrul ofertei publice de vanzare. Numarul drepturilor de alocare este egal cu numarul de actiuni nou emise, subscrise si platite integral in perioada de exercitare a dreptului de preferinta si in cadrul ofertei publice de vazare. Raportul de alocare va fi de o actiune la un drept de alocare.
"Deocamdata avizul CNVM privind drepturile de alocare vizeaza doar ofertele publice initiale, dar in continuare vor fi dezvoltate proceduri specifice si pentru majorarile de capital", sustine Farmache.

Profitul Transgaz stagneaza inainte de listare
Compania nationala de transport a gazelor naturale Transgaz Medias a inregistrat in primele noua luni un profit net de 171 mil. lei (52 mil. euro), cu 0,6% mai mic decat in perioada similara a lui 2006. Veniturile companiei au crescut cu 8%, la 717 mil. lei (217 mil. euro). Veniturile obtinute din activitatea de transport a gazelor au urcat, in perioada ianuarie-septembrie, cu 11,6%, la 471 mil. lei (143 mil. euro), iar activitatea de tranzit international a gazelor a generat venituri de 143 mil. lei (43 mil. euro), in scadere cu 11,8%. Compania va derula in luna noiembrie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa a 5% din actiuni. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO