Burse - Fonduri mutuale

Dublarea exporturilor a majorat cu 60% vanzarile Romcab

Dublarea exporturilor a majorat cu 60% vanzarile Romcab

Printre clientii companiei se afla producatori de motociclete precum Aprilia, Ducatti, Suzuki, Piaggio si Valeo

29.09.2006, 19:26 64

Romcab Targu Mures continua sa anunte cresteri semnificative ale vanzarilor si profitului desi se afla in reorganizare judiciara. Conform ultimelor date disponibile, doar 10% din companiile aflate in reorganizare reusesc sa se salveze de la faliment.
Producatorul de conductori si cablaje electrice Romcab din Targu Mures a realizat in primele opt luni ale acestui an o cifra de afaceri de 9 milioane de euro, inregistrand o crestere cu 60% fata de vanzarile din perioada similara a anului trecut.
Compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 14 milioane de euro (peste 50 de milioane de lei), cu aproape 65% mai mare decat afacerile realizate in 2005. Anul trecut, vanzarile companiei au fost de
8,52 milioane de euro (30,9 milioane de lei).
Producatorul de cabluri a intrat in reorganizare judiciara la finele lui 2004 din cauza asumarii de garantii pentru firmele care faceau parte din Grupul Paneuro, actionarul majoritar. Cresterea vanzarilor a fost posibila gratie majorarii livrarilor la export, in principal catre producatori din sectorul auto. Potrivit reprezentantilor companiei, vanzarile la export s-au dublat in primele opt luni ale lui 2006, datorita intaririi relatiilor cu clienti de pe pietele din Italia, Ungaria, Germania si Danemarca.
"Doua reusite importante pe plan extern au contribuit la cresterea peste previziuni a cifrei de afaceri: negocierea si semnarea unui contract cu o valoare de
3 milioane de euro cu o companie internationala producatoare de cablaje auto (...) si demararea de noi colaborari comerciale cu parteneri din Germania pentru furnizarea de conductori electrici si cablaje, destinate sectorului auto, pentru volume care vor depasi 1 milion de euro anual", au precizat reprezentantii Romcab. Productia Romcab se adreseaza sectorului constructiilor civile si administrative, industriei auto-moto si pietei produselor de electrotehnice si de uz casnic.
Productia companiei destinata sectorului auto a inregistrat cea mai mare crestere ca pondere in cifra de afaceri, de la 12% anul trecut la 23% in 2006. Totusi, cablurile pentru constructii civile si administrative detin si in 2006 ponderea semnificativa de 55% din cifra de afaceri a companiei.
In domeniul industriei auto-moto, Romcab furnizeaza conductori auto si cablaje electrice pentru dotarea autovehiculelor si a motocicletelor. Printre clientii companiei muresene se afla producatori de motociclete precum Aprilia, Ducatti, Suzuki, Piaggio si Valeo. Pe segmentul produselor de uz casnic, principalii clienti ai Romcab sunt grupul suedez Electrolux si producatorul roman Arctic.
"Imbunatatirea rezultatelor comerciale este sustinuta si de cresterea profitabilitatii firmei - profitul a crescut cu peste 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce productivitatea muncii a crescut cu 80% in conditiile cresterii cantitatii de materie prima prelucrata si dimensionarii numarului de angajati conform necesitatilor", sustin reprezentantii companiei.
Romcab a obtinut in primele opt luni un profit de circa 92.000 de euro (324.000 de lei), iar pentru tot anul si-a bugetat un castig de aproape 0,5 milioane de euro (1,74 milioane de lei). In 2005, compania a inregistrat un profit brut de 25.000 de euro (91.000 de lei), fata de pierderi de 332.000 de euro (1,34 milioane de lei) in 2004.
Actionarul majoritar al Romcab este Paneuro Company, firma controlata de omul de afaceri Zoltan Prosszer, care detine 86,3% din actiuni, conform ultimelor raportari de pe RASDAQ. Principalul actionar minoritar al companiei este Broker Cluj, cu o participatie de 7,17%. Grupul olandez Draka, unul dintre cei mai mari producatori de cabluri din lume, si-a aratat la inceputul acestui an interesul pentru preluarea Romcab. Paneuro a inceput de peste un an discutii cu potentiali investitori pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Romcab, dupa intrarea companiei in insolventa.
Actiunile Romcab sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se in luna februarie la pretul de 2,9 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 4,58 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO