Burse - Fonduri mutuale

După investitorii locali, şi străinii au început să-şi facă apariţia pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

11.01.2011, 23:27 109

Bursa a crescut marţi, cu 1,12%, pentru a patra şedinţăconsecutiv, pe o lichiditate de peste două ori mai mare decâtrulajul de luni care a fost asigurată în proporţie de 44% detranzacţii speciale cu acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).Şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBGSecurities România Liviu Avram crede că linia ascendentă a pieţeidin acest an este determinată de achiziţiile realizate de uniiinvestitori mai mari, deoarece au crescut în principal acţiunilecare de regulă sunt vizate de străini.

"Începutul de an prezintă o notă mai mult decât optimistă,aşteptările pozitive fiind alimentate de apropierea datei delistare a acţiunilor FP. Interesul ridicat în special pe acţiuniledin componenţa indicelui BET poate fi pus pe seama intrării unorinvestitori de talie mare, care vizează cu precădereblue-chips-urile (cele mai lichide zece acţiuni incluse în indiceleBET - n.red.)", a declarat Avram.

El spune că evoluţia pieţei a atras şi reactivareaspeculatorilor, astfel că implicit şi rulajele medii zilnice auînceput să crească în comparaţie cu volumele tranzacţionate înultimele luni ale anului trecut.

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, însăinvestitorii au introdus ordine de tranzacţionare pentru volumereduse de acţiuni. Ulterior, unii jucători au continuat să plasezeordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari, în specialpentru acţiunile incluse în indicele BET şi pe SIF-uri.

La finalul şedinţei, primele zece titluri în funcţie delichiditate plasau indicele BET cu 1,11% peste nivelul de luni, iaracţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare avansau înmedie cu 2,35%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 30,9 milioane lei (7,2milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât valoareacumulată a operaţiunilor de luni, de 14,8 milioane lei (3,5milioane euro). O lichiditate mai mare decât cea de marţi a fostînregistrată la 21 decembrie, când transferurile au tota­lizat 67,5milioane lei (15,7 milioane euro).

Rulajul de marţi a fost susţinut în proporţie de 44% de otranzacţie negociată cu 0,04% din acţiunile OMV Petrom şi treideal-uri cu 0,04% din titlurile BRD, în sumă de 8,8 milioane lei şirespectiv 4,6 milioane lei.

Transferul negociat cu acţiunile companiei petroliere a fostrealizat la ora 15:58 la preţul de 0,355 lei, în creştere cu 0,85%.

Pe piaţa principală, titlurile OMV Petrom au stagnat la 0,352lei, pe un rulaj de 912.000 de lei.

Două pachete de câte 100.000 de acţiuni BRD au fost transferate,la orele 12:13 şi 14:05, prin tranzacţii speciale la preţul de 13,9lei, cu 3,35% peste referinţă, iar un alt pachet de 134.200 detitluri a fost cedat la ora 15:06, la preţul de 13,95 lei, încreştere cu 3,72%.

Pe piaţa principală acţiunile BRD au încheiat ziua la 13,92 lei,preţ cu 3,49% peste ultima cotaţie de luni, iar operaţiunile aucumulat 1,8 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 1,1%, linia fiind urmată şi de pieţele dinEuropa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO