Burse - Fonduri mutuale

După moţiune Bursa a crescut pe entuziasmul burselor externe

Autor: Monica Juganaru

28.10.2010, 23:05 15

"Rezultatul de miercuri al moţiunii de cenzură nu a influenţatevoluţia preţurilor acţiunilor în şedinţa de astăzi. Încă dedimineaţă s-a simţit un uşor entuziasm, dar cred că acesta s-adatorat mai degrabă evoluţiei pieţelor internaţionale decât votuluide ieri din Parlamentul României", a declarat Mihai Mureşian,trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost în centrul atenţieiîncă de la deschierea şedinţei, când afişau un avans de 4,4%, dupăce miercuri seara instituţia de credit a publicat rezultateleobţinute în primele nouă luni, care s-au situat peste aşteptări.Titlurile băncii au închis ieri în creştere cu 3,7% pe cel mai marerulaj din piaţă, de 5,1 mil. lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în urcare cu 1,1%,iar preţurile acţiunilor companiilor din sectorul energetic auînchis la cotaţii în medie cu 0,4% mai mari.

Titlurile celor cinci SIF-uri au fost tranzacţionate pe totparcursul zilei la preţuri mai mici decât cele de referinţă, iar lafinalul sesiunii indicele BET-FI se situa aproape de nivelul deînchidere de ieri.

"Toată ziua, majoritatea indicilor Bursei şi cei vest-europeniaveau variaţii pozitive, iar indicele SIF-urilor a fost pe minus,fiind total decorelate. Cred că acest lucru se datoreazălichidităţii scăzute. Piaţa încă nu are forţă să spargă range-ul încare evoluează, iar ştirile atât de pe plan local, cât şi celeexterne nu au o influenţă atât de putenică pentru a dicta un trendclar. De asemenea datorită acestui cumul de factori şi interesulinvestitorilor se menţine în continuare scăzut, iar aceastăsituaţie s-ar putea să caracterizeze piaţa şi în perioadaurmătoare", consideră Mureşian.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost înregistrate două transferuri,unu pentru tilturi cu scadenţa în octombrie 2012, iar a douatranzacţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2013 care aucumulat 1,8 mil. euro.

"Lichiditatea pieţei s-a menţinut în continuare scăzută, joifăcând excepţie titlurile bancare, acţiunile Electroargeş şiobligaţiunile de stat cu scadenţa în 2012. De asemenea, s-a pututobserva un interes ridicat al investitorilor pentru titlurilefinanciare. SIF-urile au devenit în ultimele zile puţin maispeculate, acest lucru văzându-se printre altele în volatilitatealor, posibil şi datorită problemelor politice interne", a mai spusMihai Mureşian.

Pe piaţa Rasdaq, mai multe pachete de acţiuni reprezentând 31,9%din acţiunile producătorului de aparate electrocasnice ElectroargeşCurtea de Argeş (ELGS) au fost transferate joi pe piaţa Rasdaq,pentru suma de 12,28 milioane lei.

Titlurile au fost tranzacţionate pe piaţa principală la preţuricuprinse între 1,17 lei şi 1,4 lei. Ultimul transfer a fostrealizat la preţul de 1,4 lei, cu 16,64% peste cotaţia demiercuri.

Cel mai mare pachet cedat cuprinde cinci milioane de acţiuni,iar tranzacţia a fost perfectată la 1,4 lei pe unitate.

Electroargeş a fost una dintre cele mai transferate acţiuni pepiaţa Rasdaq în ultima perioadă, înregistrând în ultima lună ocreştere de 68,6%.

Consiliul de Administraţie al BVB a aprobat la finele săptămâniitrecute admiterea la tranzacţionare la categoria a II-a a Bursei aacţiunilor Electroargeş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO