Burse - Fonduri mutuale

East Capital: Atentie la productivitate

16.07.2008, 18:15 15

East Capital, unul dintre cei mai mari investitori din Europa Centrala si de Est, spune ca avantul economic al statelor din Europa de Est va continua si in urmatorul deceniu, insa atentia va trebui indreptata asupra cresterii accelerate a productivitatii.
"In ultimii zece ani, Europa de Est s-a dezvoltat mult mai repede decat intreaga lume si sunt o multime de motive pentru a crede ca acest avant nu se va opri aici, ci va continua in urmatoarea decada. Dar nu exista "scurtaturi" pentru acest lucru, iar tarile Europei de Est trebuie sa munceasca din greu pentru a-si imbunatati productivitatea si a avea o dezvoltare durabila", spune Peter Elam Hakansson, presedintele companiei suedeze East Capital cu investitii de peste 100 de milioane de euro pe piata locala de capital.
Pentru a-si continua cresterea economica, tarile Europei de Est trebuie sa asigure o crestere dramatica a productivitatii si realizarea unor reforme care sa sustina o dezvoltare durabila precum reducerea birocratiei si a coruptiei, scaderea consumului de energie si de combustibili traditionali, dar si reducerea barierelor de a demara si dezvolta afaceri private, este de parere reprezentantul East Capital.
Productivitatea in Europa de Est a crescut intensiv in ultima decada. Banca Mondiala estimeaza ca 80% din cresterea inregistrata intre 1999 si 2005 s-a datorat imbunatatirilor aduse productivitatii.
Daca pana in prezent motorul principal al cresterii economice a fost recuperarea decalajelor, in urmatorul deceniu alti factori vor sprijini avansul Europei de Est.
"Intrebarea este insa ce anume va influenta aceste piete in urmatorul deceniu. Consideram ca regiunea isi va continua evolutia si va performa, dar factorii de care depinde cresterea se vor schimba, iar diferentele din interiorul regiunii vor continua sa se accentueze", conchide Hakansson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO