Burse - Fonduri mutuale

Efectul a cinci ani de reorganizare: Romcab isi majoreaza cota pe o piata care scade cu 50%

Efectul a cinci ani de reorganizare: Romcab isi majoreaza cota pe o piata care scade cu 50%

Omul de afaceri Zoltan Prosszer controleaza 69% din actiunile Romcab

05.10.2009, 23:13 380

Producatorul de cablaje electrice Romcab din Targu-Mures (MCAB),controlat de omul de afaceri Zoltan Prosszer, previzioneaza ca vainregistra in 2009 o crestere cantitativa a productiei de 15-20%fata de anul precedent, in ciuda dificultatilor de pe piata, acarei valoare ar urma sa scada la jumatate anul aceasta, potrivitestimarilor societatii.

Inciuda unui prim semestru slab pentru producatorul de cabluri,reprezentantii Romcab spun ca in partea a doua a anului au comenzicantitative aproape duble comparativ cu aceeasi perioada din2008.

"In ceea ce priveste piata cablurilor in 2009, consideram caaceasta s-a restrans aproape la jumatate din punct de vederevaloric. Prima jumatate a anului s-a caracterizat prin existentacomenzilor, dar s-a resimtit o problema foarte mare in ceea cepriveste disponibilitatile banesti, care s-au transpus inextinderea termenelor de incasare a creantelor. Lipsaposibilitatilor de finantare din primul semestru a dus la scadereacomenzilor si a productiei fizice la toti producatorii dinRomania", spune Gombos Csaba, director general al RomcabTargu-Mures.

Afacerile companiei s-au restrans aproape la o treime in primulsemestru din acest an, pana la 11,5 mil. lei (2,7 mil. euro), dupamai multi ani de cresteri sustinute. Profitul net al firmei s-adiminuat drastic, la circa 73.000 de lei (17.000 de euro),comparativ cu un castig de 1,3 mil. lei obtinut in primele saseluni din 2008.

Piata de cabluri a inceput sa-si revina din trimestrultrei

"De la jumatatea anului incoace se resimte o revigorare, ocrestere a cererii cablurilor, mai ales in domeniul constructiilorcivile, precum si in infrastructura.

In 2010 ne asteptam la cresteri ale cererii in cele doua domeniisus amintite, avem rezerve insa in ceea ce priveste segmentul depiata in domeniul auto si cam aceeasi situatie ne asteptam sa seintample si in segmentul de uz casnic. Totusi, credem ca vor existacresteri mici in toate domeniile, tinand cont si de cererea care ainceput sa vina din a doua jumatate a anului", a precizat GombosCsaba. Romcab a aprobat recent contractarea unui imprumut de circaun milion de dolari de la Romanian International Bank cu scopulreintregirii capitalului de lucru care va conduce la o crestere aafacerilor companiei de circa 30% anul viitor fata de nivelulafacerilor in conditiile necontractarii creditului respectiv.

Conducerea Romcab a justificat suplimentarea capitalului prinavansul pretului la cupru, una dintre principalele materii prime,cu circa 95% de la inceputul anului si cresterea semnificativa acomenzilor incepand cu a doua parte a anului.

Avantajele a cinci ani de reorganizare

Romcab a intrat in procedura de reorganizare judiciara in 2004dupa ce a girat un credit al fostului actionar majoritar, respectivgrupul Paneuro. In aceasta perioada, compania a reusit sa-si reducanivelul datoriilor de la circa 45 mil. lei, valoarea lor la fineleanului 2005, la 12,7 mil. lei (3 mil. euro) la finele lui iunie2009, fiind una dintre cel mai putin indatorate companii de peBursa. Totodata, compania a incheiat ultimii patru ani pe profit.Specialistii spun ca firmele care s-au reorganizat anterior crizeiau avut un avantaj fata de alte companii din sector pentru ca auapucat sa-si eficientizeze procesele de productie inainteacelorlalte si sa scape de datorii.

"Este un avantaj major pentru companiile care au intrat inreorganizare inainte de criza si au reusit sa se redreseze. Inorice caz procedura de reorganizare aduce mai multe avantaje decatdezavantaje atat pentru debitor, care se pune sub protectia legiisi opreste scurgerea penalitatilor, cat si pentru creditori, caresunt si ei protejati pentru ca se afla sub un cadru reglementat siurmarit de catre un judecator" , spune Geanina Oancea, seniormanager la BDO Conti Insolvency.

Romcab Targu-Mures a anuntat indeplinirea obligatiilorfinanciare asumate prin planul de reorganizare judiciara inca de lainceputul lui 2008, insa a continuat sa se reorganizeze, ultimultermen in proces, de la data de24 septembrie, fiind amanat pentru 5 noiembrie, potrivit conduceriicompaniei.

Romcab este controlata in proportie de 69% de firma Sadalbari,americanii de la Morgan Stanley detin 23% din companie, iar fondulde investitii MEI are o participatie de 5%.

Ce fac concurentii

Romcab este una dintre putinele firme de top de pe piata care aupublicat anul acesta estimari cu privire la evolutia vanzarilor decabluri. Alti producatori de cabluri de pe piata au inregistratscaderi ale vanzarilor de pana la 50% in primele sase luni din2009.

Afacerile Iproeb Bistrita (IPRU) s-au diminuat cu 48,9% in primajumatate a anului, la 37,1 mil. lei (8,7 mil. euro). Grecii de laHelenic Cables, la care producatorul autohton de cabluri Icme Ecabcontribuie cu circa o treime din vanzari, au inregistrat in aceeasiperioada o scadere a afacerilor cu 43,9%, la 59,2 mil. euro.

Prysmian Cable & Systems, unul dintre liderii mondiali decabluri care detine cel mai mare jucator de pe piata autohtona laSlatina, a inregistrat in primele sase luni o scadere de 18,3% avanzarilor, la 1,8 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO