Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica aşteaptă o nouă înjumătăţire a profitului în acest an

Electromagnetica aşteaptă o nouă înjumătăţire a profitului în acest an

Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, spune că a acceptat toate condiţiile Hidroelectrica la renegocierea contractului de achiziţie a energiei electrice

Autor: Adrian Ionut Cojocar

14.03.2012, 00:06 1121

Traderul de energie Electromagnetica Bu­cureşti (ELMA), care se ocupă şi cu producţia de echipamente electrice şi pentru telecomunicaţii, şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de două ori mai mic decât anul trecut, respectiv 8,7 mil. lei (circa 2 mil. euro), în special ca urmare a declinului afacerilor din trading şi producţie de energie ale companiei, care sunt prognozate să se diminueze cu 30% în acest an.

"Tarifele cu Hidroelectrica s-au majorat semnificativ. Trebuie precizat că noi am acceptat propunerile Hidroelectrica aşa cum ne-au fost prezentate, şi în ceea ce priveşte majorarea tarifului şi scăderea cantităţii de energie furnizată. N-am comentat deloc", a declarat Eugen Scheuşan, care nu a dorit să dea mai multe detalii cu privire la contract.

Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, a impus în debutul acestui an clienţilor o majorare cu 20 - 25% a tarifelor şi reducerea cantităţilor cu 10 - 20%.

Activitatea de trading a fost principalul generator de profit al Electromagnetica în ultimii ani şi a contribuit cu peste 80% la afacerile societăţii. Compania deţine mai multe microhidrocentrale care produc energie regenerabilă, pe care Electro­magnetica o adaugă la un coş din alte surse, precum hidro, nuclear, termo şi le vinde la pachet către circa 200 de firme şi alţi consumatori finali.

Reprezentanţii companiei spun că au fost nevoiţi să renunţe la circa 15% din portofoliul de clienţi din cauza deficitului de achiziţie de energie la preţuri competitive şi a riscului de neplată a energiei livrate, care a fost contractată în proporţie de 80% până în prezent.

Hidroelectrica a redus în ultimele luni aproape la jumătate livrările faţă de cele la care se obliga prin contracte din cauza secetei puternice. Pe fondul scăderii debitelor, în luna septembrie a anului trecut Hidroelectrica a declarat caz de forţă majoră, situaţie în care se află şi în prezent.

Beneficiarii contractelor cu Hidroelectrica, printre care şi Electromagnetica, care până recent cumpărau energie la unul dintre cele mai mici preţuri din România, s-au văzut astfel nevoiţi să ducă o luptă aprigă pe pieţele de energie pentru a-şi asigura necesarul, fapt ce a condus la o creştere puternică a pre­ţului.

Anul trecut profitul Electromagnetica s-a înju­mă­tăţit, ajungând la 12,9 mil. lei, deşi afacerile companiei au urcat cu 4,5%, la 495,2 mil. lei (116,8 mil. euro).

"Scăderea profitului total al societăţii s-a datorat, în principal, creşterii preţului de achiziţie al energiei electrice, fenomen care s-a exacerbat în ultimul trimestru al anului în urma invocării de către Hidroelectrica a clauzei de forţă majoră pe fondul secetei prelungite. Înlocuirea parţială a producţiei hidro cu cea provenită din termocentrale sau nucleară, la preţuri majorate, a afectat întreaga piaţă de energie", spun reprezentanţii Electromagnetica.

Conducerea companiei intenţionează să in­ves­tească şi anul acesta aproape 10 mil. euro, cu pre­că­dere în modernizarea microhidrocentralelor, pe lângă cele 25 mil. euro investite în această activitate în ultimii ani.

"Cazul de forţă majoră de la Hidroelectrica evident că ne afectează, dar există viaţă şi după. Con­tinuăm programul de investiţii pe microhidrocentrale. Vom exersa şi alte forme de finanţare după cum va fi situaţia. Poate credite, poate cooperarea cu principalii deţinători de acţiuni de la Electromagnetica. Investiţiile în producţia de energie se amortizează în circa 10 ani şi aduce un randament de 4-5-6%, însă avantajul principal este că e o activitate sigură. Avem nevoie şi de o ramură care să meargă cu certitudine ma­ximă pe lângă activitatea de producţie de echi­pa­mente care este volatilă", a explicat Eugen Scheuşan.

La nivelul activităţii de producţie Electro­mag­ne­tica aşteaptă o majorare cu 7% anul acesta, pe fondul avansului afacerilor din producţia de energie. Anul trecut veniturile aduse de această activitate au urcat cu 87% ca urmare a certificatelor verzi primite de companie. Activitatea de producţie a corpurilor de iluminat cu LED este prognozată să avanseze în 2012 cu 60%, la puţin peste 2 mil. euro.

Per total însă, conducerea societăţii se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri cu 25%, la 370 mil. lei (86 mil. euro). Acţiunile Electromagnetica au înregistrat în acest an un avans minim de 2,6% după ce anul trecut s-au corectat cu 21,2%.

Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni s-a perfectat la un preţ de 0,2799 lei/titlu, care evaluează compania la 43,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO