Burse - Fonduri mutuale

Profitul Electromagnetica a scăzut anul trecut pentru prima dată din 2004

Autor: Adrian Cojocar

21.02.2012, 17:44 306

Producătorul de echipamente electrice şi pentru telecomunicaţii Electromagnetica Bucureşti (ELMA) a încheiat anul trecut cu un profit net de 12,9 mil. lei, la jumătate faţă de câştigul raportat de companie cu un an în urmă, când s-a cifrat la 26,3 mil. lei.

Anul trecut a fost pentru prima dată în ultimii şapte ani când Electromagnetica a raportat un profit în scădere, evoluţie explicată de companie prin reducerea puternică a marjelor din tradingului de energie, în condiţiile în care Hidroelectrica a tot majorat preţurile în ultima perioadă în timp ce consumatorii finali cu greu au acceptat majorări de tarife la electricitate în 2011.

Circa 80% din afacerile companiei provin din tradingul de energie. Compania deţine mai multe microhidrocentrale care produc energie regenerabilă, pe care Electromagnetica o adaugă la un coş din alte surse, nuclearo, hidro, etc şi le vinde la pachet către circa 200 de firme şi alţi consumatori finali.

Anul trecut afacerile Electromagnetica au continuat să avanseze, cu 4,5%, şi au atins un nivel record, de 495,2 mil. lei.

Chiar dacă profitul s-a redus la jumătate, câştigul raportat de companie anul trecut a fost foarte aproape de cel bugetat la începutul anului. Astfel, Electromagnetica a prevăzut pentru 2011 un profit brut de 17 mil lei şi a raportat un câştig brut apropiat, de 16,6 mil. lei.

În ultimii ani compania a investit circa 25 milioane de euro, respectiv aproape tot profitul înregistrat de companie, în producţia de energie regenerabilă prin modernizarea celor 10 microhidrocentralelor pe care le-a achiziţionat în anul 2006.

Acţiunile Electromagnetica au înregistrat în acest an un avans minim, de 2,6%, după ce anul trecut s-au corectat cu 21,2%.

Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni s-a perfectat la un preţ de 0,2799 lei/titlu, care evaluează compania la 43,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO