Burse - Fonduri mutuale

Entuziasmul s-a risipit de pe bursă, iar investitorii au revenit la apatia obişnuită

Entuziasmul s-a risipit de pe bursă, iar investitorii au revenit la apatia obişnuită

Autor: Monica Juganaru

11.09.2012, 00:00 624

Bursa de la Bucureşti a înregistrat ieri oscilaţii reduse, închizând în urcare cu 0,09% (indicele BET-C), în condiţiile în care şi pe pieţele externe entuziasmul de la sfârşitul săptămânii trecute generat de deciziile Băncii Centrale Europene s-a risipit.

Valoarea tranzacţiilor a fost urcată de transferurile de pe piaţa Rasdaq, unde Inte­ra­gro, firmă controlată de Ioan Niculae, a vândut acţiunile de la Giurgiu Nav pentru 3,8 mil. euro.

Rulajul de pe segmentul de acţiuni al pieţei principale a fost redus, de 13,35 milioane de lei (2,98 milioane de euro), mult sub lichiditatea de vineri, de 74,38 milioane de lei (16,6 milioane de euro).

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom (SNP), cu operaţiuni de 4,46 milioane de lei. Titlurile au închis în urcare cu 2%, la 0,408 lei. Pe locul secund s-au plasat acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 2,9 milioane de lei, iar ultimul transfer s-a perfectat la 0,533 lei, în urcare cu 0,53%.

"După creşterile puternice manifestate ca urmare a deciziei BCE de joi, şedinţa de tranzacţionare de luni şi-a reluate vechile «metehne» de dinainte, precum lichiditate slabă, variaţii mici ale preţurilor. Cred că jucătorii s-au cam oprit să mai tranzacţioneze, cel puţin până miercuri, când vor avea loc câteva decizii im­portante, respectiv Curtea Constituţională din Ger­mania va da un verdict de legalitate refe­ritor la Fondul permanent de sal­vare, iar Comisia Euro­peană va prezenta planu­rile detaliate pentru o uniune bancară în zona euro. Nici ziua de joi nu trebuie uitată, pentru că atunci va avea loc şedinţa FED, cu posibil impact asupra pieţei", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,25% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a rămas în creştere uşoară toată ziua, iar la final consemna un plus de 0,4%.

Piaţa Rasdaq a salvat lichiditatea generală a Bursei de la Bucureşti, după ce Interagro, firmă controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, a vândut pachetul de acţiuni deţinut la Giurgiu Nav, reprezentând 92,54% din capitalul social, pentru care a încasat 17,37 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

Cele 20,43 milioane de titluri au fost cedate la un preţ de 0,85 lei pe unitate, cu 73,44% sub ultima cotaţie de tranzacţionare din 30 iulie. Niculae a cumpărat în iulie 2001 pachetul de 92,54% din acţiunile firmei de transport fluvial de la PSV Company, fosta Petromservices, la un preţ de 0,88 lei/titlu, printr-o tranzacţie de vânzare la ordin.

De asemenea, Niculae a cedat şi controlul firmei Comcereal Prahova (CPRH), respectiv pachetul de 83,33%, pentru 1,18 milioane de lei. Până la închiderea ediţiei cumpărătorii acţiunilor nu au fost anunţaţi.

Bursele vest-europene afişau evoluţii mixte la finalul sesiunii de la Bucureşti, iar piaţa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de luni, după creşterile din ultima perioadă, iar investitorii aşteaptă ca şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale americane (Fed) din această săptămână să semnaleze o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni.

Pieţele de pe continent au crescut puternic săptămâna trecută, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat că instituţia a adoptat un plan de reducere a costurilor de finanţare ale statelor aflate în dificultate prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale cu maturităţi de până la trei ani de pe piaţa secundară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO