Burse - Fonduri mutuale

Erste Bank: Pietele din ECE ar trebui sa-si revina din trimestrul al doilea

Erste Bank: Pietele din ECE ar trebui sa-si revina din trimestrul al doilea

Click pentru imaginea marita

23.01.2008, 19:04 11

Pietele de capital din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv cea din Romania, ar trebui sa-si revina incepand cu trimestrul al doilea, pe masura ce sentimentul negativ generat de stirile din SUA va disparea, a declarat Henning Esskuchen, director analize piete de capital in ECE al Erste Bank, cu ocazia lansarii raportului de tara al grupului BCR-Erste privind piata de capital din Romania.
"Europa Centrala si de Est nu este expusa direct crizei din SUA, deci nu sunt motive de ingrijorare ca aceasta criza va determina probleme importante la nivel macroeconomic. Totusi, problema cu care se confrunta pietele de capital, inclusiv cele din regiune, este aversiunea fata de risc in crestere si lipsa de lichiditate determinate de sentimentul pesimist legat de vestile negative din SUA", a precizat Esskuchen.
"De asemenea, Romania, care pare ca este vazuta in mod particular riscanta de catre investitori in prezent, ar trebui sa inceapa sa beneficieze de prime de risc in scadere pentru investitiile de capital si ar trebui sa posteze performante ridicate din nou", a mai spus analistul Erste.
Potrivit analistilor BCR, principalele companii listate la BVB au ajuns sa fie evaluate la niveluri comparabile cu cele din Polonia si Cehia in urma scaderilor din ultima luna.
"Consideram ca potentialul de crestere al companiilor romanesti este cel putin comparabil cu cel al companiilor similare din ECE", a declarat Mihai Caruntu, analist pe piete de capital in cadrul BCR.
El considera ca cele mai importante sectoare de la Bursa raman cel bancar, cel petrolier si cel al companiilor de utilitati. Alte sectoare de urmarit sunt cel de constructii, serviciile pentru industria de petrol si gaze, industria alimentara si turismul, care s-au remarcat anul trecut mai ales pe piata RASDAQ. SIF-urile se numara si ele printre companiile cu mare potential de crestere, analistii BCR sustinand ca acestea se tranzactioneaza cu un discount de minim 50% fata de valoarea reala a activelor.
Principalele puncte tari ale Bursei de la Bucuresti, in opinia analistilor BCR si Erste, sunt interesul ridicat pentru oferte publice initiale ale unor companii importante, cum a fost Transgaz, precum si interesul manifestat de mai multe companii private de a se lista pe Bursa. Listarile unor companii importante de stat, precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz, precum si listarea Fondului Proprietatea ar putea creste importanta pietei de capital romanesti in regiune, insa analistii BCR sustin ca este putin probabil ca acestea sa aiba loc in acest an.
"Dupa oferta Transgaz consideram ca o companie importanta poate atrage usor 50 sau chiar 100 de milioane de euro de pe piata", sustine Caruntu.
Noile listari ar putea duce capitalizarea Bursei de Valori la 75 de miliarde de euro pana in 2010, in timp ce valoarea medie a tranzactiilor zilnice ar putea depasi 60 de milioane de euro, considera analistii BCR.
Cresterea lichiditatii ar putea fi sustinuta si de majorarea free-float-ului Petrom prin distribuirea unui pachet de 8% din actiuni catre salariati, dar si prin majorarea free-float-ului Transelectrica cu 3,5%.
Printre punctele slabe ale Bursei de la Bucuresti se numara lipsa de adancime a pietei si capitalizarea redusa a free-float-ului, care reprezinta doar 30% din capitalizarea totala a pietei, lipsa unor sectoare precum telecom si agricultura si lipsa unor investitori institutionali locali puternici.
La nivel macroeconomic, analistii BCR estimeaza o accentuare a dezechilibrului inflationist si a deficitului de cont curent in prima parte a anului, precum si o continuare a presiunii pe deprecierea leului. Ei estimeaza insa o reducere a dezechilibrelor in semestrul al doilea. Lucian Anghel, economistul sef al BCR, estimeaza o crestere economica de 6,1% in acest an si o rata a inflatiei in jur de 4% la sfarsitul anului. Pentru cursul de schimb, estimarea BCR este de 3,5 lei/euro in decembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO