Burse - Fonduri mutuale

Erste crede ca actiunile Petrom sunt inca scumpe

25.01.2008, 19:18 11

Aprecierea analistilor bancii austriece vine dupa ce titlurile Petrom au pierdut 18% numai de la inceputul acestui an si au ajuns la nivele de pret neatinse din luna noiembrie a anului 2005.
Acestia au calculat un indicator PER (pret raportat/profit) de 10,2 in cazul titlurilor Petrom, bazat pe estimarile de profit ale bancii pentru anul 2007 si pretul de inchidere de marti, nivel superior mediei companiilor petroliere din regiune, in cazul carora au identificat un indicator PER de 9.
Pe de alta parte, analistii de la BCR sunt de parere ca procesul de restructurare al Petrom va incepe sa-si faca efectul incepand cu anul 2009, iar recenta achizitie a Petromservice va contribui in mod semnificativ la reducerea costurilor pe segmentul de explorare si productie, estimate de Petrom la 1,5 dolari pe barilul de petrol, conform raportului de tara publicat de BCR si Erste la inceputul saptamanii.
Petrom vrea sa-si stabilizeze nivelul de productie la 200.000 de barili pe zi pana in 2010, pentru aceasta trebuind sa-si extinda capacitatea de productie cu 70.000 de barili pe zi. In acelasi timp, Petrom vrea sa ajunga la o rata de inlocuire a rezervelor de petrol de 70% la nivelul anului 2010, de la 33% in 2006.
Analistii Erste recomanda la cumparare titlurile actionarului majoritar al Petrom, OMV, in special prin prisma indicatorilor de analiza fundamentala si prin potentialul de crestere dat de sectorul gazelor naturale, datorita rezervelor importante detinute de Petrom. Vanzarile Petrom pe segmentul gazelor naturale sunt estimate sa atinga 20 mld. metri cubi in 2010, fata de un nivel de 5,3 mld. metri cubi in 2006.
Analistii de la Erste vad un pret corect de 59,7 euro pentru actiunile OMV, cu 21% peste tinta de pret anterioara si cu 31% mai mult decat cotatia din piata de la inceputul acestei saptamani, de 45,5 euro/actiune.
Potrivit acestora, proiectul Nabbuco ar putea sa-si puna amprenta asupra expansiunii activitatii companiei pe segmentul gazelor naturale, chiar si in cazul unui esec privind preluarea MOL.
De asemenea, un alt factor de crestere al acestui segment il constituie posibila liberalizare a preturilor la gaze pe piata din Romania, care sunt in medie cu 70% sub cele practicate pe piata din Uniunea Europeana.
In contrast, Citigrup si-a modificat recomandarea privind titlurile OMV, de la "pastrare" la "vinde" si vede un pret corect de 44 de euro in cazul titlurilor grupului austriac, fata de nivelul precedent, de 54 euro/actiune.
Principalul motiv pentru care analistii bancii recomanda la vanzare titlurile OMV il constituie riscurile cauzate de inrautatirea indicatorilor macroeconomici ai economiei romanesti semnalata de deprecierea leului.
Analistii de la Citigroup se arata ingrijorati de deprecierea rapida a leului si de implicatiile acestei evolutii atat asupra valorii activelor romanesti, cat si asupra puterii de cumparare a romanilor.
Demersurile de achizitie a MOL de catre OMV sunt vazute de acestia ca avand un impact negativ asupra companiei, indiferent daca tranzactia se finalizeaza cu succes sau esueaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO