Burse - Fonduri mutuale

Eugen Voicu pregateste un nou fond imobiliar

Eugen Voicu pregateste un nou fond imobiliar

Eugen Voicu, director executiv Certinvest

25.01.2008, 19:19 71

Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Certinvest, vrea sa revina pe piata investitiilor imobiliare pregatind lansarea unui nou fond imobiliar in 2008, chiar daca primul fond de investitii imobiliare nu a supravietuit mai mult de doi ani din cauza restrictiilor legislative.
La sfarsitul anului trecut, Voicu a anuntat inchiderea fondului imobiliar Imoplus, din al carui Consiliu de Administratie a facut parte, mentionand ca fondul nu a functionat la parametrii normali din cauza unor restrictii legislative.
Proiectul unui fond de investitii cu plasamente pe piata imobiliara, aflata in plin avant, nu a fost abandonat, Voicu intentionand sa lanseze un alt fond imobiliar in 2008.
"Acesta va atrage plasamentele investitorilor locali si internationali si va beneficia de consultanta din partea unei banci din Anglia", spune Voicu.
In prezent, doar o singura banca de pe piata locala, Banca Comerciala Romana mai exact, dispune de procedurile necesare depozitarii unui fond imobiliar si, implicit, de certificarea valorii fondului. Lipsa unor instructiuni clare din legislatie despre modul de calcul al activelor nete a fost una dintre problemele cu care s-a confruntat fondul Imoplus in cei doi ani de functionare. Administratorii au apelat in schimb la modele care au functionat pe pietele externe.
Tentative de lansare a fondurilor de investitii imobiliare au existat in piata, niciuna dintre acestea nu s-a concretizat insa pana in prezent. Doi administratori de fonduri mutuale, societatile Target si Globinvest din Cluj, au incercat sa lanseze fonduri de investitii imobiliare, insa niciunul dintre acestia nu a reusit sa gaseasca pana in prezent o formula agreata de legislatie. Alaturi de lansarea unui fond imobiliar, Certinvest pregateste lansarea a inca doua produse investitionale noi in 2008.
"Avem in vedere lansarea unui fond de investitii cu plasamente prepondere pe piata actiunilor, care va functiona asemeni unui suport pentru portofoliile individuale de investitii pe care le administram", spune Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Certinvest, adaugand ca proiectul va deveni operational in primul trimestru al anului.
Certinvest administreaza in prezent patru fonduri deschise de investitii care cumuleaza active nete in valoare de peste 51,8 mil. lei. Fondul de actiuni Intercapital a incheiat anul cu un randament anual de 12%, in timp ce fondul cu plasamente diversificate Capital Plus a marcat un plus anual de 13,3%. Alaturi de fondurile mutuale, societatea administreaza portofolii individuale de investitii in valoare de peste 4 mil. euro. A doua lansare din 2008 pe care o pregatesc administratorii de la Certinvest este cea a unui fond de acumulare denominat in euro structurat dupa modelul fondurilor de pensii, investitiile fiind insa realizate dupa tiparul unui fond mutual diversificat. Cu acest produs, Certinvest vrea sa ofere o alternativa investitionala la fondurile de pensii facultative.
"Pregatim o serie de produse investitionale care exploateaza sectoare mai putin atinse de administratorii de fonduri", continua Voicu de la Certinvest.
Preluata de grupul britanic Aviva in toamna anului trecut, societatea de administrare Certinvest va colabora cu asiguratorul britanic in sensul atragerii de la investitori din cadrul grupului spre fondurile mutuale, dar si al administrarii de produse din cadrul companiei Aviva Asigurari de Viata.
Alaturi de functia de director executiv al societatii de administrare, Eugen Voicu a fost recent numit in functia de director general executiv al Aviva Fond de Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO