Burse - Fonduri mutuale

Evolutia Bursei de Valori a intrat in sfera de influenta a pietelor internationale

Evolutia Bursei de Valori a intrat in sfera de influenta a pietelor internationale

Click pentru imaginea marita

26.07.2007, 18:07 444

Evolutia pietelor internationale in urmatoarele zile ar putea determina daca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi reia trendul de crestere sau intra in zodia corectiilor, sustin brokerii.
Brokerii sustin in unanimitate ca aceasta corectie era asteptata de majoritatea investitorilor si ca era normal ca ea sa vina dupa cresterile din ultima perioada, insa au pareri divergente cu privire la ce ar putea aduce urmatoarele luni pe Bursa.
"In ultima vreme s-a vazut foarte clar ca tot mai multa lume astepta o corectie, iar cand toata lumea se asteapta la o corectie este normal ca aceasta sa se produca. Totusi, in momentul acesta nu se poate vorbi de o intrare pe un trend descendent a pietei. Ma astept ca piata sa mai dea inapoi 1-2% si sa se stabilizeze, insa evolutia depinde si de ceea ce se intampla pe pietele externe", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.
Exista insa si pareri conform carora corectia de ieri ar putea fi doar inceputul unei corectii mai indelungate sau al unei perioade de liniste in piata, dupa ce piata a crescut spectaculos de la jumatatea lunii mai, in ciuda faptului ca lunile de vara sunt caracterizate, de obicei, printr-o activitate mai redusa pe Bursa.
"Era de asteptat sa vina o corectie, insa aceasta a venit probabil mai devreme decat se astepta datorita evolutiei pietelor internationale. Cred ca deocamdata a trecut perioada maximelor istorice, iar fara evenimente spectaculoase pe alte piete ma astept la o scadere usoara a pietei pana spre sfarsitul verii. Ar fi o perioada de vacanta normala, dupa agitatia din ultimele luni", sustine Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Multi investitori asteptau un pretext sa vanda dupa cresterile spectaculoase din ultimele doua luni, in timp ce nivelurile ridicate de pret la care au ajuns actiunile faceau tot mai grea sarcina de a gasi oportunitati de investitii atractive. Astfel ca este posibil ca in perioada urmatoare sa se continue marcarea profiturilor, iar cei care doresc sa cumpere sa mai astepte.
"Multi investitori care sunt pe profit aleg sa si le marcheze in momente de genul acesta cand piata scade. Daca ai un profit de 20% in ultima luna si piata a scazut cu 3% marchezi un profit de 17%, care este foarte bun. Din acest motiv, in momentul in care piata a scazut 2-3% intra in hora tot mai multi care isi marcheaza profiturile si o mai duc in jos 1-2%", a explicat Nilas.
Brokerii mai spun ca atitudinea investitorilor depinde foarte mult si de orizontul de timp pe care acestia il au in vedere in momentul in care investesc.
"Cand analizam oportunitatile de investitii, depinde foarte mult de ce termen vorbim. Pentru o investitie pe termen lung se gasesc oportunitati atractive. In schimb, pe termen scurt se recomanda prudenta maxima in perioade cum este aceasta, cand bursa se afla la maxime istorice", sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
"Corectii mai sunt posibile, dar totul depinde de pietele externe. Totusi, cred ca s-ar putea sa asistam la un punct de cotitura, deoarece si pietele externe au inregistrat cresteri semnificative si se vorbea tot mai mult in ultimele saptamani de posibilitatea unor corectii", a precizat Pasol.
In aceste conditii, nu este exclus ca unii investitori sa ia pozitii de asteptare pana ce vor aparea semne ca in piata intra din nou bani. "In mod normal, investitorii care au vandut in ultimele zile sa stea deoparte o perioada pentru a intra la cumparare mai jos. Depinde foarte mult si de pietele internationale. Daca acestea se intorc in sus puternic, ceea ce este insa putin probabil, am putea asista si la o revenire a pietei", sustine Adrian Ceuca.
Pietele externe travereseaza si ele o perioada destul de neclara, pe fondul stirilor contradictorii legate de evolutia economiei americane si al rezultatelor raportate de companii la 6 luni.
"In acest moment este greu de tras o concluzie privind trendul pietelor externe. Perioada urmatoare va aduce noi date atat cu privire la economia SUA, cat si cu privire la rezultatele companiilor, care ar putea da o imagine mai clara privind trendul viitor", spune Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. In ceea ce priveste rezultatele companiilor romanesti la sase luni, brokerii sustin ca acestea nu vor aduce schimbari semificative in piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO