Burse - Fonduri mutuale

Farmache, detronat. Lucian Anghel este preşedintele BVB. Cum s-au făcut jocurile

Farmache, detronat. Lucian Anghel este preşedintele BVB. Cum s-au făcut jocurile

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

10.01.2012, 00:08 3796

Ora 19:00. Lucian Anghel a fost ales pre­şedinte al Bursei de la Bucureşti cu aproa­pe 50% din voturi.

18:00. Acţionarii au ales noii administratori ai Bursei: Stere Farmache cu cele mai multe voturi urmat de Lucian Anghel, Dan Paul, Adrian Lupşan, Narcisa Oprea, Valerian Ionescu, Octavian Molnar, Matjaz Schroll, Robert Pană, după şase ore de la începerea lucrărilor. Urmează alegerea de către acţionari a preşe­dintelui, funcţie pentru care candidează Stere Farmache Lucian Anghel, Dan Paul.

16:20. Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au aprobat cu 68,5% din voturi revocarea actualului Consiliu de Administraţie şi trec la alegerea noilor membri. Membrii Consiliului de Administraţie revocaţi de acţionari sunt Stere Farmache (preşedinte), vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri: Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu. În continuare, acţionarii trebuie să aleagă noii membri ai CA prin vot cumulativ, iar apoi vor alege preşedintele. Pentru a putea fi ales un preşedinte, un candidat trebuie să fie ales mai întâi ales în Consiliu.

15:40. A început votul pentru revocarea Consiliului de Administraţie. Acţionarii BVB au început votul pentru revocarea Consiliului după ce Stere Farmache a făcut o scurtă prezentare a realizărilor din ultimii doi ani. Numă­ră­toarea voturilor se face manual, astfel că procedura este greoaie şi durează mult timp.

15:17. AGA la BVB a mai avansat: începe dezbaterea ordinii de zi. Acţionarii au ales secretarii şi notarul care vor supraveghea şedinţa, iar acum începe dezbaterea ordinii de zi. "Grupul băncilor" în frunte cu BCR a reuşit să numească notarul care va supraveghea numărătoarea sufragiilor, obţinând 53% din voturile acţionarilor prezenţi la AGA, procent care oferă o indicaţie asupra forţei acţionarilor decişi să schimbe actuala conducere şi-l confirmă ca favorit la preşedinţie pe Lucian Anghel. Candidaţii la conducerea BVB au la dispoziţie câte trei minute pentru a-şi prezenta programul în faţa acţionarilor prezenţi.

14:10. Acţionarii BVB bat pasul pe loc: nu au ales nici măcar secretarul de AGA. La ora 14.10, acţionarii BVB nu au ales încă secretarul de AGA şi nici notarul care să îl supravegheze, deşi au trecut mai bine de trei ore de când era programată să înceapă AGA. Buletinele de vot pentru alegerea notarului a trebuit să fie retipărite.

13:49. AGA la BVB se reia. Lucian Anghel, favorit pentru şefia BVB. Şedinţa AGA la BVB se reia după aproape o oră de întrerupere, interval în care au fost tipărite buletinele de vot necesare alegerii notarului care să supravegheze activitatea secretarilor de şedinţă. Pronosticurile acţionarilor prezenţi la AGA îl plasează favorit pe Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte al BVB.

12:25. AGA la BVB n-a început bine că se suspendă, pentru tipărirea buletinelor de vot. AGA a început cu peste jumătate de oră întârziere, pentru ca în prezent lucrările să fie suspendate pentru tipărirea buletinelor de vot. Primul punct pe ordinea de zi a AGA este alegerea secretarului de şedinţă, pentru care au fost propuse patru persoane din rândul acţionarilor prezenţi. Însă Stere Farmache a solicitat alegerea unui notar care să supravegheze activitatea secretarului de şedinţă, având în vedere că acesta e responsabil de numărarea voturilor. Cum alegerea notarului nu era pe ordinea de zi, nu existau nici buletine de vot pe care acţionarii să voteze acest lucru. Astfel că AGA a fost suspendată până la tipărirea buletinelor de vot.

12:17. AGA la bursă a început, în sală fiind prezenţi 85% din acţionarii cu drept de vot.

11:47. Acţionarii BVB pun la cale pe ultima sută de metri strategia pentru alegeri. Deşi a fost programată să înceapă la ora 11.00, AGA nu a început încă, în prezent având loc înregistrarea tuturor acţionarilor prezenţi. Prezenţa la AGA este ridicată, iar din estimările celor prezenţi va fi un cvorum de peste 75% din acţionarii cu drept de vot. O prezenţă mare la vot face ca rezultatul alegerilor să fie greu de anticipat.

10:00. Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, sunt suspendate de la tranzacţionare pentru că luni acţionarii sunt convocaţi în Adunarea Generală Ordinară pentru a alege noua conducere a bursei.

Toţi cei trei candidaţi înscrişi pentru funcţia de preşedinte au fost aleşi de acţionari în consiliul de administraţie

Lucian Anghel, economist-şef al BCR

Lucian Anghel, 39 de ani, este economistul-şef şi directorul Direcţiei Strategie din cadrul celei mai mari bănci locale, BCR, şi este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti economici din România. Anghel nu a avut până în prezent vreo implicare directă pe bursă, însă este susţinut de un grup puternic de acţionari, în special din sectorul bancar, din care fac parte printre alţii BCR, UniCredit, ING, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin acţiuni la BVB. Tocmai de la aceşti acţionari a pornit şi solicitarea privind alegerea unui nou CA. Ca economist-şef, este responsabil de coordonarea departamentului de cercetare şi strategie al BCR, dar participă şi la întâlnirile cu investitorii străini sau clienţii importanţi ai băncii. Anghel şi-a construit cariera în mediul privat exclusiv în cadrul celei mai mari bănci locale, deţinând mai multe poziţii în cadrul departamentului Pieţe Financiare. El a absolvit facultatea de Cibernetică din cadrul ASE Bucureşti.

Stere Farmache, fost preşedinte al BVB

Stere Farmache, 55 de ani, este probabil cea mai cunoscută personalitate de pe piaţa românească de capital, numele său identificându-se practic cu cel al Bursei de Valori Bucureşti, instituţie pe care o conduce încă de la înfiinţare, în 1995. El este susţinut de firma de brokeraj Alpha Finance. După 13 ani ca director general al BVB, Farmache a fost ales în 2007 şi în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. În decembrie 2008, el a renunţat însă la funcţia de director general al Bursei, pentru a prelua poziţia de prim-vicepreşedinte executiv la Alpha Bank, unde preşedinte este un fost preşedinte al BVB, Sergiu Oprescu. Deşi o parte dintre brokeri l-au considerat responsabil pentru scăderea din ultimii doi ani a valorii tranzacţiilor de pe Bursă, pentru lipsa listărilor noi şi a investitorilor străini, Farmache a fost reales în februarie în funcţia de preşedinte al Bursei, cu o largă majoritate.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Dan Paul, 43 de ani, conduce din ianuarie 2006 Asociaţia Brokerilor, care cuprinde majoritatea societăţilor de brokeraj şi a băncilor care operează pe piaţa românească de capital. El este deja la al treilea mandat la conducerea Asociaţiei. Paul este susţinut de firmele de brokeraj Confindent Invest şi Eldainvest. La începutul anului trecut a candidat împotriva lui Stere Farmache pentru funcţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, însă a fost învins şi şi-a pierdut şi locul în Consiliul de Administraţie. Este unul dintre promotorii activi ai pieţei de capital şi ai BVB atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Este acţionar majoritar şi preşedinte al unei societăţi de brokeraj, Finaco Securities, pe care o conduce din 1997. Înainte să-şi înceapă activitatea pe piaţa de capital a lucrat pe rând în Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Romcontrol SA Bucureşti şi la firma Daneken Co SRL din Bucureşti, unde a fost director.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO